Над 2800 сгради в столицата могат да се включат в Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. Това каза кметът на Столична община Йорданка Фандъкова по време среща с граждани във връзка с програмата.

„В град София има най-много панелни блокове и затова гражданите има такъв голям интерес. Заложихме на експертност, на научния потенциал на София”, посочи Фандъкова.

По думите й, към момента са сформирани 110 сдружения на граждани и 18 подадени заявления в районите Изгрев, Витоша, Слатина, Подуене, Искър, Кремиковци и Люлин, като има вече и обявени процедури.

Програмата е в ход

Сключените договори с Българската банка за развитие вече са 22, а още толкова са чакащите, които тепърва предстои да бъдат одобрени. Това заяви на свой ред министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова.

„Въпреки тази антикампания, която се води по темата със сдруженията се радвам, че са ни разбрали. Имаме 750 регистрирани сдружения на собствениците. 300 от тях са регистрирани по Програма "Регионално развитие", посочи регионалният министър.