С 28 милиона лева повече от миналата година е бюджетът на София за 2015 г. В размер на 1 милиард и 490 милиона лева, днес той получи одобрението на общинските съветници, като „против“ гласуваха представителите на БСП. Това е поредният рекордно голям бюджет на София. Ръстът на приходите е с 6%.

Инвестиционна програма за 725 милиона лева ще осигури развитието на града, с приоритети върху транспорта, образованието и екологията, отбеляза в интервю за bTV Radio председателят на постоянната комисия по финанси и бюджет към Столичния общински съвет Орлин Алексиев – съветник от ГЕРБ. Той посочи, че от тази сума 391 милиона лева са от европейските фондове, което е със 100 милиона лева по-малко от миналата година заради забавянето в отварянето на програмите при управлението на правителството на Пламен Орешарски. И въпреки трудната икономическа ситуация, както коментира Орлин Алексиев, са заделени изключително много средства за устойчивото развитие на града. Той направи сравнение с 2006 г., когато капиталовата програма на Столичната община е била за едва 64 милиона лева.

В сферата на транспорта – през тази година ще бъде завършен вторият метродиаметър и ще започне изграждането на третия. 86 милиона лева са предвидени за рехабилитация и основни ремонти на уличната мрежа, като програмата обхваща всички столични райони. Продължава закупуването на нови превозни средства за масовия градски транспорт. В областта на екологията – ще бъде завършен заводът за оползотворяване на отпадъците и продължава изграждането на канализация. В развитието на образователната инфраструктура – ще бъде завършено строителството на сгради на училище и осем детски градини, като ще започне изграждането на други осем детски заведения.

„Това устойчиво развитие успяваме да постигнем без да вдигаме данъците и в трудна икономическа среда.“ – каза в интервюто на Светослав Николов в предаването „За София“ председателят на постоянната комисия по финанси и бюджет към Столичния общински съвет Орлин Алексиев. Интервюто с него можете да чуете в прикачения файл.