Общият устройствен план на София създаде пореден абсурд в столицата – този път в квартал „Младост” 4, където обитателите на блок протестират срещу застрояването на зелена площ.

  На мястото, на което до скоро е имало футболно и баскетболно игрище, сега има изкоп и са излети основите на бъдеща сграда. Освен че децата са лишени от пространството си за игра, достъпът до жилищната сграда също е ограничен от строежа – до него не може да стигне пожарна, например, оплакват се гражданите.

  Според Общия устройствен план, качен на сайта на Столичната община, мястото е регламентирано като зелена площ.

  Управителят на строителната фирма, която работи на обекта – г-н Мирянов, упрекна хората, че определят земята около блока си като частна собственост, а тя не е такава. „Работим с документи от толкова много години, никъде не открих това да е зелена площ”, посочи той.

  Според представител на район „Младост” въпросният терен е отреден за жилищно строителство само в северната част, като проектът е одобрен от Столичния общински съвет.

  „Първият коментар от общината беше, че нашият блок не е проектиран както трябва”, обясниха още хората. „Ако през 2009 г. е имало промяна на устройствения план, която е предвиждала застрояване, щяхме да протестираме”, допълват те.

  Според домоуправителя на блока в него живеят 37 деца. „Искаме да осигурим на децата си нормално детство, да има къде да играят навън, а не да стоят само вкъщи пред компютрите”, коментира майка от блока.