Среща на посланиците от арабските държави с настанените в бежанския център в столичния квартал „Овча купел” е предвидена за днешния петъчен ден. Инициативата е на дипломатите, а от българската Агенцията за бежанците съдействат на всеки желаещ бежанец да разговаря с тях.

  Вчера институциите алармираха, че България няма повече финансов ресурс да приема бежанци. Проблемът беше обсъден на извънредна сесия на Общинския съвет в столицата, където са близо 70% от пристигналите у нас търсещи закрила.

  Следващата седмица ще стане ясно колко пари ще отпусне Европейският съюз на България. Средствата трябва да дойдат от фондовете за бежанци и за външни граници, в които има общо 11 милиона евро. С парите ще бъдат подготвени бивши казармени помещения в Момчилград, Харманли и на други места.

  „Сега в момента всяко едно ведомство търси последни резерви, за да може да се справи с кризата. Само за пример ще ви дам, че 115 служители на гранична полиция са командировани на границата с Турция и това ни струва на министерството по 1 милион лева всеки месец”, обясни зам.-министърът на вътрешните работи Васил Маринов.

  От МВР отхвърлиха като неоснователни притесненията на хората, че заради бежанците престъпността може да нарасне. За тази година в София са регистрирани едва шест дребни кражби, извършени от сирийци.

  Според столичния кмет обаче, в районите около бежанските центрове кражбите са се увеличили. Затова Йорданка Фандъкова отново поиска повече полицейски патрули. „Дори и настанените в центрове извън София, след получаване на статут се насочват към града и за да не се случи да има напрежение и проблеми, е необходимо да се вземат адекватни мерки, да има ясен план днес и сега, закъснели сме и трябва да преодолеем това закъснение”, коментира Фандъкова.

  От агенцията за бежанците съобщиха, че работят за намаляване на сроковете за даване на бежански статут. Ще бъдат наети допълнително хора, които да се занимават с процедурата по регистрация. Според новите инструкции решенията трябва да се взимат вече за 21 работни дни.