Зона 4 – около храма „Александър Невски”, вероятно е най-значимата зона в София, защото в нея са включени два от големите площада, най-значимите образци на архитектурата, над 40 паметника. Това обясни авторът на проекта за новия облик на тази зона арх. Иво Пантелеев в „Тази сутрин”.

По думите му именно заради значимостта на тази част от столицата намесите според проекта са дискретни.

София - зона 4

„Много важно в намеренията ни е зелената система, както и нощното осветление”, отбеляза той.

По думите му техниките на полагане и качеството на материалите могат да бъдат описани в обществените поръчки, така че да няма злоупотреби и обновените места да бъдат само след няколко месеца с напукани плочки, течове и още по-лош вид от първоначалния, както се случва с някои от станциите на метрото, например.

София - зона 4
 

Проектът за зоната около „Александър Невски” предвижда разширяване на пешеходните зони. Според арх. Иво Пантелеев подобряването на градския транспорт, както и ринговете за извеждане движението е начин да се творят повече пешеходни пространства. Това означава и че няма да има задръствания, ако се създадат повече такива пространства.

 
 
 

„Присъединявам се към мнението, че центърът трябва да се освободи максимално от коли”, това каза и арх. Стефан Добрев, който е автор на Зона 1 - Перловска река.

Той коментира критиките, които провокира проектът му, като обясни, че планираното разширяване на платната на бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” няма да засегне много от дърветата, покрай булеварда, както се опасяват природозащитници.

„Има няколко дървета, които са засегнати, но имаме технологии, с които да бъдат преместени”, коментира той, като увери, че става въпрос за около 14 дървета. Освен това мястото ще изглежда като на плановете на проекта само след две години, каза арх. Добрев.

Разговорът е част от новата рубрика „Избери твоята София”. В продължение на един месец всеки вторник в предаването ще бъдат представени проблемите, проектите и новите идеи за столицата. Всичко е в ръцете на гражданите, гласът на всеки от нас е решаващ за това как ще изглежда София и как ще се променя обликът ѝ на европейска столица! Очакваме вашите въпроси, коментари и сигнали по темата!

Вижте описанието на проекта и разговора с двамата архитекти във видеото: