С почистване на парка „Заимов“ и на графити, с боядисването на пейки, монументи и спортни съоръжения започна поредната пролетна кампания, с която ще направим София по-приветлива. В първите дейности непосредствено след откриването на кампанията се включиха доброволци, сред които служители на bTV Media Group.

Инициативата на Столичната община и Столичния инспекторат ще продължи до 30 април, като през първата половина от месеца ще се почистват частни имоти, прилежащи територии към жилищни сгради, еднофамилни къщи, дворове, паркинги, държавни и общински учреждения. След това до 30 април ще се почистват паркове, детски и спортни площадки, градинки, междублокови пространства. Съпътстващи почистването дейности са премахване на графити, засаждане на храсти и цветя, боядисване на електрически стълбове с антиплакатна боя; изграждане на дъждоприемни отоци, възстановяване и боядисване на пейки, почистване на изоставени ръждясали табели. По време на кампанията извозването на отпадъците ще се прави по-често, а Столичният инспекторат е осигурил 20000 чувала и 15000 чифта ръкавици, които районните подразделения ще раздават по места.

Важно при нашето включване в кампанията по пролетното почистване на София е да знаем, че едрогабаритните отпадъци трябва да оставяме до съдовете за битови отпадъци, а контейнерите за разделно събиране на опаковки са само и единствено за тази цел. Електрическото оборудване трябва да върнем в магазини, които продават съответната техника – те са длъжни да го приемат, а за рециклирането на опасни отпадъци трябва да се обърнем към специализирана фирма. От Столичния инспекторат напомнят да не кастрим, режем и премахваме клони на дървета и храсти без разрешително от районната администрация. Допълнителна информация можем да открием на сайта на Столичния инспекторат и на дежурния телефон 029377502.

Повече – от интервюто по bTV Radio на Светослав Николов със Стефка Енчева от Столичния инспекторат – председател на работната група на кампанията по пролетното почистване на София. Можете да го чуете в прикачения файл.

Инициативата „Да изчистим България за един ден“, на която bTV даде старт преди няколко години, през 2014 г. ще се проведе на 26 април, като на daizchistim.bg вече започна маркирането на замърсените зони.