„Правителството (чиято оставка бе гласувана вчера – бел. ред.) имаше зависимости от кръгове, свързани с банкови системи, медийни изяви, медийни империи. Подчинени, да кажем, на хора с бизнес интереси. Не бих рекъл, че правителството е обслужвало бизнес интереси на стойност, имаше не съвсем прозрачна политика на вземане на решения. Но в по-голямата си част вършеше добре работата си”.

Това призна в „Тази сутрин” Таско Ерменков от БСП в коментар, след като преди ден избра непопулярната позиция да не подкрепи оставката на кабинета „Орешарски”. Той обяви още съществуването на „обвързаности”, но попита риторично дали в последните 25 години е имало правителство, което да е било напълно независимо.

Огласявайки още „публични тайни”, депутатът каза, че социалистите са били наказани от избирателите си на евровота, защото са се опитвали да правят компромиси „в името на една стабилна държава”, но е липсвала прозрачност „кой кога взима решенията”. Често пъти в парламента пък са били взимани спонтанни, а не аргументирани решения.

 

Ерменков отново заяви подкрепата си към бившия кабинет, а за гласувалите „за” оставката му каза: „Тези, които гласуваха „за”, го направиха не защото са против това правителство, а защото осъзнаха, че няма живот – не защото е лошо, а защото парламентът не отговаряше на неговия капацитет”.

На въпрос дали БСП ще спазят трите изисквания, които президентът постави вчера пред парламента, депутатът заяви, че са съгласни с актуализацията на бюджета на НЗОК, но не и на държавния; банковият въпрос трябвало да се решава от БНБ; а вариант служебен кабинет, който да се ползва с правомощия на редовния, бил опит на държавния глава да спести на държавата парламент.