Прекратява се членството на хората от БСП, които са в АБВ. Имената им ще станат ясни на пленума на левицата в събота – 1 февруари, предаде репортер на bTV. Тогава ще бъдат оформени документите по решението – до тази дата Георги Първанов и Румен Петков остават членове на Националния съвет и изрично ще бъдат поканени на пленума.

„160 конференции не одобряват проекта АБВ. Общо 20 000 социалисти са взели участие на тези конференции. Всички те използват различни квалификации и определения за формацията - зловредност в услуга на ГЕРБ, която може да доведе до намаляване на резултата на БСП. Направихме предложение към социалистите в АБВ до понеделник да преустановят действия си и да прекратят проекта. Няма реакция, което означава, че са се поставили извън устава и членство в БСП. Това ще се финализира на заседанието в събота”, обясни каква е ситуацията според столетницата Илияна Йотова.

На пресконференцията на червените народният представител Димитър Дъбов подчерта, че по въпроса с алтернативната организация на Георги Първанов има пълно единомислие на членовете на ИБ на БСП.

„Не става дума за лични войни. Става дума за две листи и действия, насочени срещу БСП. уставът е еднакъв за всички тези, които работят за себе си. Те са наши преки противници на тези избори. Става дума за привличани на гласове - тези действия започнаха преди две години, но временно бяха замразени. ние догодина имаме местни избори - какво означава всеки да се издига паралелно, има ли партия, която да го допуска, мисля, че няма”, коментира още Дъбов.

Изпълнителното бюро на БСП разгледа номинациите на депутатите за Европейския парламент. „261 заседания са проведени, остават 37 конференции по тази тема. Имаме 171 номинации за депутати в ЕП - 50 са дали съгласие да са обсъждани като кандидати за европарламента. 221 номинации има Сергей Станишев, 208 има Илияна Йотова, 8 – Янаки Стоилов, Евгени Кирилов – 58, Кристиян Вигенин 37 номинации, а Ивайло Калфин има 13 до момента, в който е подал декларация, че не желае да бъде обсъждан”, посочи Дъбов.