Необикновената артистичност на Вадим Глузман поддържа великата цигулкова традиция на 19-и и 20-и век и оживява с динамиката на днешния ден.

Израелският цигулар редовно свири с най-големите оркестри по света: в Северна Америка  със симфоничните оркестри на Чикаго, Сан Франциско, Минесота, Синсинати, Детройт, Сиатъл, Торонто, Ванкувър и Камерен оркестър Orpheus; в Европа с Лондонската филхармония, Лондонския симфоничен оркестър, Симфоничния оркестър на Би Би Си, Кралския шотландски национален оркестър, Гевандхаус оркестър, Лайпциг, Мюнхенската, Дрезденската и Чешката филхармония, Радио-симфоничен оркестър Щутгарт, Немски симфоничен оркестър Берлин, Оркестъра на Романска Швейцария, Оркестър National du Capitole de Toulouse и Финландския радио-симфоничен оркестър; в Израел той свири с Израелската филхармония и Симфоничния оркестър на Ерусалим; в Азия – със Симфоничния оркестър NHK в Токио и Симфоничния оркестър KBS в Корея.

Негови музикални партньори са водещи световни диригенти като Нееме Ярви, Майкъл Тилсън Томас, Андрю Литън, Пааво Ярви, Марек Яновски, Рафаел Фрюбек де Бургос, Хану Линту, Казуши Оно, Кристиан Ярви, Василий Синайски, Туган Сокиев, Михаил Юровски и др. Той е участвал във фестивалите „Вербие“, „Равиня“, „Локенхаус“, „Пабло Казалс“, „Колмар“, „Ерусалим“, фестивала в Шветцингер, фестивала на Френското радио, а през лятото на 2011 г. участва и във фестивала за камерна музика в Норт Шор в Нортбрук, Илинойс, който Глузман създава през 2010 г. със съпругата си Анджела Йофе – негов дългогодишен партньор. През сезон 2013-2014 Вадим Глузман започва сътрудничество с Камерен оркестър Pro Musica в Кълъмбъс, щата Охайо, вече като творчески партньор и постоянен гостуващ солист.

Освен интерпретацията на произведения от традиционния репертоар или преоткрити творби, Вадим Глузман е страстен привърженик на новата музика и е работил заедно с от най-изтъкнатите съвременни композитори – Арво Пярт, Петерис Васкс, Лера Ауербах, Гия Канчели, Майкъл Дохърти, София Губайдулина, Менахем Вайсенберг и Ричард Родни Бенет, изпълнявайки премиерно техни творби на концерт или на запис. През последните няколко сезона той е осъществил премиери за Великобритания на концерта „Огън и кръв“ от Майкъл Дохърти с Лондонския симфоничен оркестър под диригентството на Кристиян Ярви, както и на цигулковия концерт на Балис Дварионас със Симфоничния оркестър на Би Би Си с диригент Томас Сьондергард.

Най-новият компактдиск на Вадим Глузман е издаден през лятото на 2012 година от BIS Records, фирмата, с която артистът има ексклузивен договор. В албума е представена световната премиера на творбата par.ti.ta за соло цигулка от Лера Ауербах, както и Партити за соло цигулка от Й. С. Бах и Соната № 2 от Йожен Изаи. Записите на Глузман на творби от Макс Брух, включително и любимият на всички Концерт за цигулка №1, са издадени през пролетта на 2011 г. Те карат рецензентите да правят сравнения с изпълнители от златната ера на цигулковата музика като Фриц Крайслер и Давид Ойстрах. Във Франция албумът с музика от Брух е удостоен с отличието Diapason d’Or за 2011 година, в категорията за най-добре записан концерт. Други отличия са също Clef de l’Annee за 2011 г. в категорията за камерна музика от Res Musica, и Choc de Classica за 2011 г. Във Великобритания дискът е определен за Избор на редактора от списание Classic FM, както и за Orchestral Choice от списанието BBC Music и Подбор на месеца от списанието „Страдивариус“. Тези отличия увенчават и разширяват признанието на звукозаписния каталог на Вадим Глузман, който включва творби на Барбър, Бърнстейн, Блох, Дварионас, Глазунов, Корнголд, Пярт, Губайдулина, Шостакович и Чайковски, както и колекцията от виртуозни пиеси – Fireworks, записани с Анджела Йофе на пианото.

През сезон 2012-2013 Глузман дебютира на фестивала „BBC Proms“ в Лондон, свири с Берлинския немски симфоничен оркестър, с Оркестъра на Романска Швейцария, Чешката филхармония, Кралския шотландски национален оркестър, с Националния филхармоничен оркестър на Русия, Щутгартската филхармония, Варшавската филхармония и Оркестър Tonkünstler. В САЩ Вадим Глузман се изявява със Симфоничните оркестри на Сейнт Луис, Сиатъл, Джаксънвил, Сан Антонио, Кълъмбъс, Канзас Сити, както и с Камерен оркестър Pro Musica. Той изнася и рецитали в Ню Йорк, представени от организацията с дългогодишна традиция People's Symphony Concerts, както и в Париж в Théâtre de la Ville. Летните ангажименти на Вадим Глузман през 2013 г. са свързани с фестивалите Ireland’s West Cork за камерна музика,  „Колмар“ и „Шлезвиг Холщайн“.

Вадим Глузман е роден през 1973 г. в бившия Съветски съюз и започва да учи цигулка на седем-годишна възраст. Преди да се премести през 1990 г. в Израел, където той е бил ученик на Яир Клес, той учи при Роман Сне в Латвия и Захар Брон в Русия. В САЩ негови учители са Аркадий Фомин, и в Джулиард Скул – покойната вече Дороти Ди Лей и Масао Кавасаки. В началото на кариерата си получава насърчение и подкрепа от Исак Щерн, а през 1994 г. е отличен с престижната награда Henryk Szeryng Foundation Career Award.

Вадим Глузман свири на цигулка Страдивариус от 1690 г. "Екс-Леополд Ауер", предоставена му от организацията “Общество Страдивари” в Чикаго.