Президентът Росен Плевнелиев свиква извънредно заседание на КСНС следващия вторник - 17 юни от 9.00 часа, обяви той, след като лидерът на партията мандатоносител БСП обяви, че кабинетът трябва да подаде оставка до края на седмицата.

Сергей Станишев каза още, най-добрият и реалистичен вариант са избори до края на юли. В тази връзка очакванията на президента е на заседанието да се избере дата за изборите, която е работеща както за политическия елит, така и за гражданите.

„Имам постоянен диалог и контакт с политическите лидери. Не мога да приема да се захвърлят с дати за изборите през медии. Това, което ще направя, за да приключим на този етап по най-достойният начин и да покажем отговорно отношение и демократичен подход, е да свикам КСНС”, каза Плевнелиев.

Държавният глава се надява още на заседанието да се постигне съгласие за процедура за избор на български еврокомисар, както и за важни реформи и проблемни казуси, които не могат да бъдат отлагани. Сред тях той посочи проекта "Южен поток" и спрените еврофондове по две оперативни програми. Президентът допълни, че те могат да станат и четири, позовавайки се на информация от ЕК, че още две оперативни програми са на път да бъдат спрени - "Транспорт" и "Конкурентоспособност".Според него това е „катастрофа за държавата в най-тежкия момент”.