Властта се връща при своя суверен, обяви конституционалистът проф. Георги Близнашки в първата си реч като служебен премиер на България. Вторият кабинет, назначен от президента Росен Плевнелиев, ще встъпи в длъжност официално в сряда.

Професорът, който стана известен с участието си в протестите срещу правителството на Пламен Орешарски, отбеляза с усмивка премахването на металните ограждения от центъра на София, станали символ на разделението между гражданите и властта. Това той разчете като ново начало в развитието на политическия процес.

Той посвети голяма част от словото си на гражданското общество. „Българските граждани демонстрираха своята твърда воля в продължение на 400 дни в противовес на арогантните опити на олигархията да наложи своя диктат над страната. Сега е необходимо да направят следващата стъпка като участват активно в предизборната кампания и направят своя избор на 5 октомври”, подчерта той с призив за висока избирателна активност.

„Ние сме мъдър и горд народ, който може сам да се управлява и да решава собствената си съдба. Всички си даваме сметка, че страната ни се нуждае от силно правителство, опиращо се на мнозинство в НС, за да продължи по пътя на реформите", допълни новият служебен премиер.

Той обеща екипът му да работи за честни избори и възможност „на всички граждани у нас и в чужбина да направят своя избор”, както и да се противопостави на „всякакви опити за опорочаване на народния вот”.
Проф. Георги Близнашки посочи като приоритети на своето управление осигуряването на повече стабилност, диалог и прозрачност в управлението. „Това изисква повече от всякога да се придържаме към законите на страната и Конституцията. Тя е основата, върху която се гради нашата държава в условията на политическа криза.

Конституцията трябва да е отправната точка за възстановяване на доверието на гражданите към институциите”, продължи той и обеща служебното правителство да се придържа към „принципа на законността”.

„Независимо от ограничените ресурси, с които ще разполага служебното правителство, след отказа на политическите сили за актуализация на бюджета, ние няма да оставим слепи и глухи към болките на нашите сънародници, пострадали от природните бедствия и ще направим всичко възможно да им помогнем", увери Близнашки.

„Ще направим всичко по силите ни да изпълним гражданския си дълг и да оправдаем вашето доверие”, заяви в заключение проф. Георги Близнашки, обръщайки се към президента Плевнелиев.