От решението, което аз приемам, може да се формира становище, че паметникът „1300 години България“ е изграден в чест на годишнина от създаването на българската държава, в духа на съхраняване на националните паметни истории. Затова мисля, че е необходимо той да остане на мястото си и да бъде възстановен във вида, в който е издигнат или с евентуални промени по преценка на автора, заяви министърът на културата Вежди Рашидов.

„Относно художествените качества на паметника, той представлява авангардно решение със силна пластика. Тук е необходимо да се отбележи, че паметника е един компонент от цялостна композиция в града и посегателство върху него ще компрометира градското пространство“, заяви Рашидов.

По думите му от Столична община до този момент не е внасян в Министерство на културата инвестиционен проект за реставрация, преместване или премахване на паметника.

Министърът уточни, че в периода 2012 - 2014 г. в министерството са получени тревожни писма от творчески съюзи, предизвикани от информация за инициативи, свързани със съдбата на това произведение на съвременното българско изкуство и архитектурата.

Според него специализирания и експертен съвет по изобразителни изкуства към министъра на културата е обсъждал многократно – 5 пъти, този проблем.

Още при откриването на паметника „1300 години България” в документите за строителството му са описани множество недостатъци на обекта. Той така и не е получил Акт 16 от властта преди 1989 г. Това обяви миналия месец зам.-кметът на София по култура, образование и спорт Тодор Чобанов.

В края на декември 2014 г. Столичният общински съвет взе решение за премахването му и възстановяването на негово място на мемориалните плочи на I и VI софийски пехотен полк. Плочите са били на мястото до 1977 г., когато са съборени заради строителството на НДК.

Кога и дали ще се пристъпи към практически действия обаче не е ясно, защото вече са подадени жалби срещу решението – една от тях е на автора проф. Валентин Старчев.