Ръст на раждаемостта от началото на тази година - това показват официалните данни от Регистъра на ражданията на Здравното министерство. След рекордно малкото бебета родени през 2013 г., тенденцията поне през първите месеци на тази година е положителна.

813 бебета повече са се родили от началото на 2014 г. спрямо същия период на миналата година. Всъщност 2013 г. ще остане в историята като най-тежката по отношение на раждаемостта досега. За цялата година на бял свят са се появили 66 000 новородени. За сравнение - дори в годината на хиперинфлация – 1997 г., у нас са проплакали повече бебета.

И все пак, въпреки позитивната тенденция от началото на годината, българката продължава да отлага раждането. Людмила Влаева няма търпение да се прибере у дома с новородения Момчил. Тя е на 37 години. Това е второто й дете, първото родила на 34.

„Първоначално много ни се живееше, след това имахме проблеми и просто така се стекоха нещата, че дойдоха и двете дечица по-късно, не сме отлагали съзнателно. Не мога да кажа, че ни е страх или че правим кариера, но все повече хора около мен раждат на моите години, че и по-късно”, разказва майката.

Статистиката потвърждава - българката отлага първото раждане. Средната възраст за първо дете е 26-27 години, но броят на бебетата, родени от жени над 40 години, постоянно се увеличава. С възрастта на майката нарастват и рисковете от спонтанен аборт или раждане на дете с генетични увреждания, като синдрома на Даун.

След премахването на така задължителната женска консултация, проследяването на бременността според лекарите сега е хаотично и именно там е проблемът. „По-важното е цялостното наблюдение, следене и контрол - да има правилно отношение към тези жени, а бременностите им да се следят много внимателно, за да се намалят тези усложнения”, препоръчва д-р Анатолий Дуковски, главен асистент „Родилна зала" в Майчин дом.

Людмила не е имала проблемна бременност, но не крие, че е усетила възрастта. „Определено ми беше тежичко и много ми се искаше да съм на 27, а не на 37”, сподели тя. Днес Людмила се прибира у дома, където я очаква и 3-годишната й дъщеря Рада.

Още една интересна тенденция показва, че бебетата у нас все по-често изпреварват брака. Данните на статистика показват, че половината от новородените през миналата година са извънбрачни. Около 70% от тях се отглеждат от родители във т.нар. фактическо съжителство.

България не е изключение - извънбрачните раждания нарастват и са половината в целия Европейски съюз, като най-нисък е делът им в Гърция - там новородените преди брака са под 10%