Движението по магистралите „Хемус” и „Тракия” ще бъде ограничено заради ремонти през целия летен сезон, обяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

На редовното правителствено заседание в сряда Министерският съвет одобри отпускането на 100 млн. лв. по бюджета на ведомството за ремонт на критичните участъци по двата аутобана.

„Тези участъци не са ремонтирани повече от 20-30 години. Както знаете, от 1 април по тези участъци беше въведено допълнително ограничени на скоростта поради това, че включително след зимния период състоянието им се влоши до такава степен, че то застрашава допълнително движещите се с висока скорост”, припомни Лиляна Павлова.

Ремонтите, които включват и поправка на пътната основа, ще обхванат трасета с обща дължина 80 км. За тях е изготвен график. Ще бъдат ремонтирани абсолютно всички мостови съоръжения, включително фуги, системи за отводняване, пътни знаци, пътна маркировка и мантинели, подчерта министърът.

По думите на Лиляна Павлова, ще бъдат ремонтирани следните участъци: от АМ „Тракия” - от 5 до 10 км, от 60 до 90 км и от 119 до 134 км; четири участъка от АМ „Хемус” в направлението Шумен-Варна, които също ще бъдат изцяло ремонтирани, рехабилитирани и реконструирани.

Тя даде пример с моста при Елешница при 8 км на магистрала „Хемус”, чийто ремонт ще струва около 4 млн. лв. Освен компрометираният асфалт, фугите там са се отворили до такава степен, че бетоновата плоча е пропаднала до арматура, по описанието на министърт. Там ще бъде извършен цялостен ремонт с изграждане на нови бетонни плочи, хидроизолация и асфалтиране.

„Паралелно с тези ремонти тази година предстои да завършим започнатите в предишния мандат на правителството Борисов ремонт на големите виадукти по двете магистрали - Бебреш на „Хемус”, на който трябва да бъде довършено дясното платно, и на виадуктите при 61 км и 67 км на „Тракия”, където е направено само едното платно. Две години те не само не бяха довършени, а и не бяха разплатени от предишното правителство”, заяви Павлова.

Тя обясни, че всички дейности ще се извършват едновременно през целия строителен сезон между април и октомври. Графикът ще бъде съгласуван с КАТ, който ще създаде временна организация на движението. „Това означава ограничаване на скоростта, второ означава, че докато се ремонтира едното платно, цялото движение ще се извършва двупосочно в насрещната лента”, подчерта Лиляна Павлова.

В тази връзка тя призова пътуващите да проявят търпение и разбиране. Министърът разясни, че ремонтите няма как да станат по-бързо, защото става дума за цялостна реконструкция и рехабилитация.

Защо тези ремонти не се случиха още миналата година? Гледайте в Централната емисия на bTV Новините в 19:00 часа!