Популярният френски пианист Ричард Клайдерман, който ще гостува за два концерта в България през декември, подготвя специална изненада за почитателите си у нас. За първи път той ще включи в програмата си българска песен. Майсторът на клавишите ще представи една от най-обичаните наши мелодии - „Хубава си, моя горо“.

Още преди две години Ричард Клайдерман проявява интерес към нашата музика. Той се спира на песента „Хубава си, моя горо“ след доста колебания между други популярни български заглавия. Пианистът е завладян от романтичния дух и красивата химнова мелодия, написана от композитора Георги Горанов по стиховете на Любен Каравелов. Аранжиментът за пиано и оркестър ще бъде подготвен заедно с Оливие Тусон – дългогодишен сътрудник и продуцент на изпълнителя.

Не само песента, но и визуалното оформление на концертите през декември ще бъде специално аранжирано и подготвено за родната публика. Двете събития са съответно на 5 декември в Двореца на културата и спорта във Варна и на 7 декември в зала 1 на НДК в София. Пианистът ще свири заедно с музикантите от Оркестъра на Класик ФМ радио. Организатор е агенция „Кантус Фирмус“ в партньорство с варненската „Елит Мюзик“.

Ричард Клайдерман стъпва за първи път на българска сцена още през 2000-та година. Той си спомня добре тази своя първа изява в България. „Бях изненадан, че София изглежда малко мрачна, без много коли по улиците, а сградите бяха сиви“, споделя пианистът. През следващите 15 години Клайдерман изнася шест концерта в София, които му дават възможност да проследи възраждането на града. „Всеки път, когато идвах тук, улиците ставаха по-оживени, цветовете на града – по-ярки, а жените – още по-красиви“, усмихва се Ричард. Възторжената реакция на публиката при всеки негов концерт в България го кара да се чувства като у дома си. „Понякога се чудя дали не съм малко българин“, пита се чаровният французин в едно от последните си интервюта за българската публика в сп. „Биограф“.

Билетите за концерта на Ричард Клайдерман в София са на цени от 30 до 70 лв. Те са в продажба на касата на „Кантус Фирмус“ в зала „България“, както и в билетния център на НДК. Продажба онлайн на www.TICKETSBG.com