Бразилският диригент Рикардо Авербах ще направи своя дебют с Оркестъра на Класик ФМ радио този петък. На 16 ноември от 19:30 в зала „България“ той ще открие тазгодишното издание на цикъла „Концертмайсторите“.

Авербах е роден в Бразилия, но семейството му има и български корени. Завършва инженерна специалност в Политехническия университет в Сао Пауло, Бразилия, а след това решава да се занимава с музика. Следва в НМА „Проф. П. Владигеров“ в София, при именитите наши музиканти проф. Влади Симеонов и проф. Васил Арнаудов. В момента Авербах е директор на Департамента по оркестрово дирижиране в Университета на Маями и вицепрезидент на Съюза на университетските диригенти на САЩ.

„Приятно ми е да работя с Оркестъра на Класик ФМ радио, сред тях имам много приятели, състуденти и колеги, които познавам от дълго време“, сподели Авербах след първата репетиция със състава. „Бях невероятно изненадан, че те се ориентират толкова бързо в непознатата музика, която изпълняваме. Те са невероятни професионалисти.“

В концерта на Класик ФМ оркестър ще бъде представена музика от бразилски композитори, а солист е китаристът Томас Гарсия. Той е известен изследовател на музиката на Ейтор Вила-Лобос и сам открива в архива на Музея на Вила-Лобос в Рио де Жанейро една от пиесите в програмата – „Песен на черния лебед“. Тази творба, както и Симфония № 3 от Валтер Бурле Маркс, се изпълняват за първи път в Европа. „Публиката ще усети духа на Бразилия“, казва Т. Гарсия. „Бъдете готови за музика с много ритъм, много близост и усещане, което ще ви накара да излезете от залата, изпълнени с щастие.“

Концертът на 16 ноември се организира от „Кантус Фирмус“ с подкрепата на Посолството на Бразилия в София. Билетите се продават на касата на „Кантус Фирмус“ в зала „България“ и online на ticketsbg.com. Цените са от 10 до 35 лв.