След деветгодишно прекъсване на Рожен отново ще се проведе събор - с четири сцени, над 8000 изпълнители и само фолклорна музика. Празникът започва този петък с 401 каба гайди, Валя Балканска, Петър Янев и кукери.

Подготовката за събора тече с пълна сила. На Роженските поляни за трите дни се очаква да преминат над 350 000 души.

отелите и къщите за гости в района отдавна са резервирани, места няма никъде. 

 

Автобуси за Рожен ще има от  Чепеларе и от Устово.

"Моят апел към всички хора е да ползват обществения транспорт, тъй като сме създали доста добра схема и да не се поддават на каквато и да е било провокация за плащане. Входът на събитието и паркингът са безплатни", съобщи Симеон Караколев, председател на Сдружение "Рожен – наследство в бъдещето".

В надсвирването ще участва и емблемата на последния Роженски събор.

"От 61-ва година участвам там, тогава почнаха надсвирванията със 100 каба гайди, с Апостол Кисьов ръководител, после стана бай Тасо след него. И от 2006 г. тогава беше краят на този събор", разказа гайдарят Бай Стою. 

В алеята на занаятчиите посетителите ще видят как се прави гайда.

"Гайдата трябва да бъде от яре, по-големите от коза, тъй като самата кожа е по-плътна, от агне не става", обяснява майсторът гайдар Христо Топчиев. 

"Ще има специален конкурс "Надиграване в Рожен", където най-добрите танцьори от всички групи, които участват във фолклорния конкурс ще мерят сили, за да докажат кой е най-добър в играта на ръченица и на различни видове хора", разказа организаторът Владислава Андреева. 

Над 200 полицаи и жандармерия ще охраняват тридневния празник.