В края на месец октомври италианският град Торино стана домакин на деветото изложение  за храни и напитки “Салон на вкуса“. Събитието се провежда на всеки две години и е своеобразна среща на вкусове и култури. Тази година то протече паралелно с Форума “Terra Madre”, където делегати от 61 страни дискутират теми като биоземеделие,  темповете на глобализация и запазване на биоразнообразието.

Тук думата “био“ придобива съвсем реални измерения, тъй като представените продукти, които могат да се дегустират и купят, са отгледани в естествени условия и при специални грижи.  Асоциацията Slow Food, организатор на събитието има над 100 хиляди членове в 153 страни по света, но всъщност Slow Food е нещо повече от организация – тя представлява една идея и начин на живот, които съчетават удоволствието от храната с грижата и отговорността към околната среда и правилното използване на природните ресурси.

“Салон на вкуса 2012“  представи продукти от 20 италиански провинции : сирене, вино, зехтин на т. нар. “малки производители“ , а представители на на 106 страни от всички континенти гостуват в залата на “Международния пазар“ . Множество дегустации представят различни кулинарни традиции от цял свят.

Специално внимание се отделя на виното като начин на приготовление и ритуал на консумиране. В специалната ENOTECA на изложението можеха се дегустират 1142 марки италиански вина, но на разположение на посетителите са и производители от цял свят.

България присъства на събитието с няколко уникални продукта – смилянски боб, т.нар. зелено сирене от Черни Вит и уникална лимитирана селекция вино от Мелник и Южен Сакар, които бяха оценени по достойнство от посетителите на изложението.  Тези продукти са запазена марка на производители, които членуват в Slow Food  Convivium – България и са знак за високо качество и уникална технология на производство, която запазва натуралните качества на продуктите.