Изкуството на Павлина Чакърова, концептуален артист и фотограф, представя Галерията за модерно изкуство от 15 до 22 ноември. Павлина е сред шестимата финалисти на конкурса за българско съвременно изкуство MOST. За своите творчески вдъхновения тя разказа на 15 ноември в галерията на ул. „Оборище“ №10, заедно с гост-куратора Диана Драганова – Щир, специалист по съвременно българско изкуство. „Работя с цветовете на собственото си биополе, документирани с помощта на аура камера. Те манифестират моите душевни състояния и индивидуалност“, казва Павлина Чакърова. Проектите й изследват духовната идентичност и дълбочината на човешката душевност. Водещо в нейните инсталации, обекти и фотографии е въздействието на цветовете като носители на различни настроения и асоциации. Творбите й са своеобразен визуален код, който поражда философски размисъл за дълбочината на човешката природа и същност. Като достигане до друга реалност и асоциативно възприемане на цветовете е инсталацията „Кутия за повишаване нивото на щастие“. Тя предлага алтернативен метод за постигане на вътрешна хармония – чрез визуалното поглъщане на всеки цвят под формата на малко хапче, зрителят сам има възможност да избира и да регулира нивото си на задоволство, еуфория или щастие. Всеки сам избира дозата или прочита указанията и спазва посочената схема. В инсталацията „Супер вода“ (на снимката) Павлина използва енергията на позитивните вибрации като инструмент за изграждане на жизнени сили. Научно доказано е, че структурата на водата се влияе от значението на звуците и думите в обкръжаващото я пространство. Затова тя приема, че молекулите на водата придобиват хармонични форми под влиянието на положително заредени думи. Проектът се състои от 45 еднакви стъклени шишенца с вода, на всяко от които на общо 45 различни езика е изписана чудотворната думата „благодаря“.

Седмицата на Павлина Чакърова е част от поредицата „Артистите на фокус“ – още една среща с творците от конкурса MOST, с която Галерията за модерно изкуство ще ни въвлече в много арт събития и интересни работилници.  Ще се запознем с концептуалните идеи и на Калоян Илиев – Кокимото, кинетичната скулптура на Златин Орлов, живописта на Антоанета Гълъбова и Калия Калъчева, поетиката във фотографиите на Арслан Ахмедов.

Павлина Чакърова работи като фотограф и фоторедактор и се изявява основно с инсталации, обекти и фотографии. През 2009 г. тя представя първата си самостоятелна изложба „Сън“ – фотоинсталация, която отразява течащото време и едновременно с това непреходността – една „игра между реалност, асоциации и инсценировка“. Авторката има участия в национални и международни изложби. Нейни работи са показвани в „Софийски Арсенал – Музей за съвременно изкуство“ и са част от постоянната колекция на Галичката художествена колония в Македония.

В прикачения файл можете да чуете интервюто на Светослав Николов с Павлина Чакърова.