В последния уикенд на месец април 2014г. на 4 сцени, разположени в центъра на София и в различни точки на столицата, ще се случи третото издание на Международния Детски Фолклорен Фестивал – София. Сред съорганизаторите на събитието, което ще обхване дните между 24 и 27 април, са и трите детски състава, които ще бъдат основни участници от българска страна. Това са Детско-Юношеският Танцов Ансамбъл „Пламъче”, Фолклорният ансамбъл „Огнените” от Бусманци и Детският Фолклорен Танцов Ансамбъл „Искрица” от Народно читалище „Витоша”. Българските деца, техните хореографи и ръководители ще имат възможността тази година да посрещнат и обменят опит с представителите на шест чуждестранни детски състава. На четирите сцени в четирите дни на фестивала, наред с родните танцьори, ще се изявяват и Образцовия ансамбъл за песни и танци „Везелинка” от Белгород, Русия; „Каина” от Естония; „Мали Дзянишание” от Полша; „Les Sarabandes du Folk" от гр. Хагенау, област Елзас, Франция; Културно-артистичната асоциация „Гайрет” от Сараево, Босна и Херцеговина; Детско-юношеската фолклорна група „Корничка” от град Тренчин, Словакия.

„Везелинка” стартира дейността си през 1997г. като Детски музикално-естетически център към Белгородския държавен институт за култура и изкуство. Дванадесет години по-късно е титулуван с определението „образцов” като част от официалното му име. Децата от ансамбъла изучават хорово, инструментално и танцово изкуство и най-добрите от тях продължават образованието си в Института за култура и изкуство в родния им град. „Везелинка” са печелили неведнъж номинации, награди и дипломи на градски конкурси и по два пъти са отличавани на Националните конкурси в градовете Воронеж и Курск. Отделно от това многократно са се изявявали на чужди сцени. У нас идват за първи път, за да представят по време на фестивала руски народни песни, някои от които от Белгородския край, частушки и пляски.

Естонският ансамбъл „Каина” съществува само от четири години, но в репертоара си залага на богатия и с вековна история естонски фолклор. Традиционни танци от него те ще представят по време на участието си на МДФФ – София 2014г. Децата, участници в състава са започнали да танцуват и пеят още от детската градина, но „Каина” се формира, когато те влизат в първи клас на началното училище.

Полската група „Мали Дзянишание” е основана през 1995г. и в състава й участват 60 деца на възраст между 4 и 15 години от Кошчелийското село Дзяниш. Малките танцьори са и певци, и представят със сценичните си изяви характерните костюми на всички фолклорни области на Полша.  „Мали Дзянишание” са успешни посланици на родната си култура и традиции в различни Европейски страни. Участието на полските деца на фестивала в София на 26 април ще бъде уважено от съветник министъра от политико-икономическия отдел на посолството на Полша у нас – г-н Ярослав Джеджиц. Интересен е фактът, че на същата дата Римо-католическата църква официално ще канонизира Папа Йоан Павел II.

Френската танцова трупа "Les Sarabandes du Folk" е основана през 2008. В нея влизат 25 момичета и момчета между 8 и 14 години. Децата досега са участвали само на летни фестивали в родния си Елзас. Гостуването им на МДФФ – София 2014 е първото представяне на групата извън пределите на Франция.

Най-старата формация сред участниците на III-то издание на Международния Детски Фолклорен Фестивал – София е Гайрет от Босна и Херцеговина. Основите й са положени още в далечната 1903г. Единствено по време на Втората световна война тя прекъсва дейността си, която веднага след това бива възстановена. Детската фолклорна група е само част от културно изпълнителската и сценична дейност на “Гайрет”. За повече от вековната си история, съставът е представил фолклорното наследство на Босна и Херцеговина из цяла Европа и отвъд нея.

Шестата чуждестранна група, „Корничка от Словакия е от 1999г. В нея влизат изцяло деца и младежи от 6 до 18 години, свирещи и танцуващи традиционен фолклор от региона на град Тренчин, разположен в средната част на река Вах, Северна Словакия и околностите. Любопитен е фактът, че името на групата идва от близкото до града село Соблахов и означава типичния за там начин на заплитане на момичешките плитки.  Въпреки младата си възраст, групата вече е лауреат на Словашкото състезание за най-добри детски и младежки фолклорни състави в няколко последователни години. Има няколко издадени диска с техни изпълнения и за петте години на своето съществуване има над 500 представяния в родната си страна и в множество държави из цяла Европа.