Доброволци помагат на хората в беда във варненския квартал „Аспарухово” и им вдъхват надежда. Събрали се чрез инициативата на bTV Media Group „Да помогнем след потопа!”, те участват в изнасянето на калта и отпадъците от жилищата на местните хора, като подкрепят духа им в този момент на изпитание. Първият екип от доброволци отпътува за Варна още в неделя сутринта. От тогава насам усилията не са спрели. Мария Лазарова от bTV описа настъпилата само за часове промяна – отчаяние от трагедията в събота вечера, а още в неделя сутринта – щастие, защото в разплаканите очи на хората вече вижда сълзите на надеждата. „Хората се чувстват подкрепени”, казва Мария Лазарова в интервю за bTV Radio и описва предизвикателството – 30-40 доброволци са нужни, за да изчистят една къща и да помогнат на едно семейство да се върне към нормален живот.

Дани, на 14 години, е най-младият доброволец от общежитието, в което са настанени част от включилите се в инициативата на bTV Media Group „Да помогнем след потопа!”. „Заедно сме с местните хора. Те виждат в нас герои, защото им помагаме. Аз съм радостен и щастлив, че помагам на хората, които за мигове са изпаднали в мизерия – те сега нямат нищо друго”, споделя развълнуван Дани пред bTV Radio.

Първите, които откликнаха на нуждата от помощ, са студентите от варненските университети. Още в неделя на мястото на трагедията са над 90 души от различни студентски съвети. Те рият кал или очакват новите попълнения на пункта за посрещане на доброволци. Стоян е от студентския съвет на Медицинския университет, работил е в Гражданска защита в Германия. В момента на интервюто почиства гараж, в който се е натрупала дълбока 1,8 м кал. „Тук хората са оставени на себе си – всеки сам да си оправи къщата, няма никакво съдействие от държавата,” тревожи се той. Безразличието на институциите не го обезсърчава – за него е важно държавата да даде възможност на гражданите по-лесно да се събират в организации, които да реагират при нужда. „Принудени сме в групи във фейсбук да се срещаме по спирки и да се самоорганизираме. Надеждата е, че държавата ще разреши самоинициативата на граждански организации, които да се активизират при нужда”, казва Стоян в интервю за bTV Radio.

„Всяка ръчичка тук е важна. В Аспарухово има нужда от работещи и мотивирани хора да помагат. Все още не се допуска доброволческа активност в районите на Велико Търново и в Добрич, където обаче можем да помогнем, като изпратим одеяла и чаршафи”, описва нуждите в момента Мария Лазарова. Координацията на помощта се извършва чрез специалния сайт на bTV Media Group: btvnovinite.bg/sledpotopa, където и ще откриете формуляр за регистрация.

Интервютата на Светослав Николов с тримата участници в кампанията на bTV Media Group „Да помогнем след потопа!” можете да чуете в прикачения файл. Разговорите са излъчени в предаването „За София” на 24 юни.