Удобен градски транспорт с комфортни превозни средства, движещи се по разписание – комплексните действия на Столичната община по модернизирането на транспортната инфраструктура с финансиране по европейски програми и от централния и местния бюджет прави това възможно. В столицата вече се движат нови автобуси, тролейбуси, трамваи и метровлакове, трамвайното трасе по бул. „България“ е безшумно и високоскоростно, а стотици табла на спирките информират за разписанието на превозните средства. Система за управление на трафика скоро ще дава предимство на колите от столичния градски транспорт по 20-те най-натоварени кръстовища, така че да се осигури движението им по график.

Най-голям принос за цялостното решение на проблемите с трафика в София има Проектът за интегриран градски транспорт. Той се финансира от Европейския фонд за регионално развитие чрез ОП „Регионално развитие“ със съфинансиране от националния бюджет и от бюджета на Столичната община. По него са доставени нови тролеи, рехабилитирани са трамвайни трасета, монтирани са 600 информационни табла, които предоставят включително аудио информация за хората с увредено зрение. „С доставката на новите тролеи постигнахме изключително висок процент на абсолютно обновявне на тролейбусния транспорт в града. Над 90% от тролеите са вече до 3-годишна възраст, оборудвани са с климатични инсталации и отоплителни системи, имат нископодова конструкция, която подобрява достъпността, предоставят гласово оповестяване на предстоящата спирка. Така общественият транспорт се модернизира до най-високи световни нива“, обясни пред bTV Radio столичният заместник-кмет по транспорта Любомир Христов.

Ползите са комплексни – както за комфорта на пътниците и водачите, така и за подобряването на икономическите показатели и за опазването на околната среда. „По този начин в голяма степен се подобрява работата на дружеството „Столичен електротранспорт“, намаляват се загубите на дружеството, консумацията на електроенергия се понижава с около 15%, подобрява се екологичната среда“, посочи Любомир Христов.

В реализацията на Проекта за интегриран градски транспорт в скоро време предстои завършване на процедурата за избор на изпълнител за интелигентната система за управление на трафика. 80% от всички превозни средства на градския транспорт ще имат бордови устройства, които ще им осигуряват приоритет на 20-те най-натоварени кръстовища, ако изостават от графика. Така транспортът ще стане редовен, а това ще позволи на пътниците да планират своето пътуване далеч по-точно. Предстои да се довърши и цялостната реконструкция на трамвайното трасе по бул. „България“ успоредно с изграждането на кръстовището на две нива при бул. „Акад. Иван Евст. Гешов“.

Това е пореден елемент от комплексния подход към модернизирането на трафика в София. За общия ефект от изпълнението на Проекта за интегриран градски транспорт и другите дейности, които Столичната община реализира, заместник-кметът Любомир Христов обясни: „Правим всичко възможно да съчетаваме максимално и да подхождаме интегрирано при планирането и изпълнението на различните проекти, свързани с развитието на градската мобилност като цяло – строителството на метрото по ОП „Транспорт“, доставката на нови трамваи и автобуси по линия на ОП „Околна среда“, изграждането на кръстовища на две нива и рехабилитационната програма за основните улици и булеварди на София със собствено финансиране. Всичко това се прави с една цялостна визия за системно модернизиране на мобилността в града, намаляване на необходимостта от използването на лични превозни средства, съкращаване на времето за придвижване. Смятам, че нашите усилия започнаха да дават осезаем и видим резултат. През следващата година тези проекти продължават, подкрепени от допълнителни дейности – изграждането на системата за управление на трафика и доставката на нови автобуси, така че да може жителите на града да получават качествена услуга в сферата на обществения транспорт.“

Интервюто на Светослав Николов със заместник-кмета по транспорта на Столичната община Любомир Христов можете да чуете в прикачения файл.