Служебното правителство обещава публична информация по проекта „Южен поток”. Според вицепремиерът и министър на регионалното развитие в кабинета „Близнашки” Екатерина Захариева, поне основните параметри по подобни договори трябва да са публични.

„Така или иначе, Пламен Орешарски няколко пъти заяви, че проектът е замразен, а очевидно подготвителни действия по него са се случвали”, коментира тя в предаването „Тази сутрин” по bTV. От публикация в Държавен вестник стана ясно, че в последния момент бившият министърДесислава Терзиева е издала разрешително за строеж на компресорната станция и приемния терминал на „Южен поток" в Паша дере.

„Аз разбрах от медиите за това строително разрешение, разпоредила съм проверка да видя за кaкво става въпрос. Плевнелиев също призова Орешарски неколкократно – ако сте спрели, спрете наистина”, допълни Захариева.

Тя заяви позицията на държавния глава и на служебния кабинет, че „Южен поток” е важен за България, но трябва да се случи според европейските правила.

„Предупреждението на Европейската комисия е за съмнение за нарушения на общностното право и правилата за конкуренция. Това не означава, че проектът трябва да се спре. ЕК засега не го е спряла, но накрая ще го спре”, предупреди още Екатерина Захариева.

„Ние ще предоставим всичката необходима информация. Няма публична информация по него, и в президентството не беше изпратен този договор, не знаем дали съдържа клаузи за конфиденциалност. Сигурно част от техническите неща трябва да са скрити, но поне основните параметри по такива договори трябва да са публични”, посочи още Захариева.

Захариева постави като свой водещ приоритет възстановяването на спрените плащания по европейските оперативни програми „Околна среда” и „Регионално развитие”. „Тази година е критична – има риск да загубим безвъзвратно около 150 млн. лв. по „Регионално развитие”, а сумата може да нарасне доста”, предупреди служебният вицепремиер.

Тя уточни, че плащанията по първата програма са изцяло блокирани, Брюксел е спрял плащанията по две оси от втората, а българският сертифициращ орган е блокирал останалите.

Захариева информира, че от седмица получава „структурирана информация за дължимите на строителите пари от общините” от тяхната браншова организация. „Ще търсим ресурси в бюджета – ако има проекти в общините, които не са довършени и няма да се разплатят до края на годината, средствата по тях ще се пренасочат към други, които вече чакат разплащане”, обясни временният регионален министър.

„Категорично ревизия на бюджета ще бъде необходима – няма как да стане без ревизия”, убедена е Екатерина Захариева.

„Мъртвите души” – в полето на законодателя
Организацията на предсрочните избори е основната задача пред служебния кабинет, но той не може да реши всички проблеми около провеждането на вота.

„За да се премахнат т. нар. „мъртви души”, законодателят трябваше да промени начина, по който се съставят избирателните списъци. Докато те се разпечатват от база данни „Население” на ГРАО, в тях ще има хора, които са починали между отпечатването и провеждането на вота, както и на български граждани, които отдавна живеят в чужбина”, ибясни Захариева.

„Трябва да се изчистят избирателните списъци, за да е ясно кои са активните хора. При предишния служебен кабинет стартира една процедура – изборният борд препоръча какво трябва да се случи в изборното законодателство. Ако от там дойдат такива предложения, ще ги предоставим на следващия кабинет”, увери още служебният вицепремиер.

„Ние ще свършим своята работа като изпълнителна власт – цялата организация обаче е в ръцете на ЦИК, а МВР и ДАНС трябва да следят за нарушения”, подчерта Екатерина Захариева.

Избори, но не само

Въпреки че организацията на предсрочните парламентарни избори е основна задача пред служебното правителство, то няма да ограничи дейността си само в нея. „Представяте ли си да отида при строителите и да им кажа: „Ами моята работа е да организирам изборите, няма да търся начин да възстановя плащанията по оперативните програми, няма да търся резерви в бюджета, за да спася строителния сезон…” Когато имаш ясни цели и приоритети, можеш да свършиш много”, категоричен бе вицепремиерът.

„За по-малко от 90 дни предишният служебен кабинет свърши много – диверсифицира влоговете на държавните дружества в банките, довърши магистрала „Тракия” – вярно, беше открита няколко дни след края на мандата, но аз не бях там, за да режа лентата, а да свърша работата – министър Терзиева дори ми върна ножицата, която й бях предала тогава”, разказа Екатерина Захариева.

Тя изрази надежда, че след изборите на 5 октомври ще бъде излъчено стабилно правителство, защото „повече от година и половина нестабилност не е добра за никого”. „Има нужда от реформи, за да се случат плащанията”, посочи Захариева.

Служебният вицепремиер коментира и определението „Правителство на протеста”, с което премиерът Георги Близнашки се съгласи. „Това е правителство на експерти и на гражданското общество. Няма проблем премиерът да се снима с гражданското общество – то доведе до оставката на кабинета „Орешарски”, настоя Екатерина Захариева.