Само ден, след като ви показахме как се сменят лампи в тунела "Витиня" на магистрала "Хемус", фирма, наета от Агенция пътна инфраструктура дойде да инспектира и мери яркостта на осветлението.

Те обявиха, че осветлението не се мери заради катастрофата. Задачата е възложена още през лятото. Извършва се сега, заради натоварения трафик по време на отпускарския сезон.

От ръководството на Агенцията обясниха, че само за този тунел месечната сметка за ток е 20 хиляди лева. Предвидено е лампите де се сменят с лед осветление, което е с една четвърт по-евтино.

Според специалистите най-важно е какво е осветлението в началото на тунела в ярък летен ден, защото тогава, когато светлината пада от югозапад, шофьорите влизат като в черна дупка.

Заради инспекцията от 10-15 часа тръбата на тунела в посока Варна беше затворена. Колоната автомобили се придвижваше в двупосочна в другата тръба. Резултатите от измерванията ще бъдат оповестени официално след месец. Неофициално обаче отсега е ясно, че нивото на яркостта ще бъде определено като "не критично ниско".