Софийският районен съд официално ще получи две нови сгради в сряда. След гласуването на решението на Министерски съвет, премиерът Бойко Борисов, вицепремиерът Цветан Цветанов, министърът на правосъдието Диана Ковачева и председателят на Софийския градски съд Владимира Янева първи ще влязат в така нареченото „военно НДК” и в сградата на ГУСВ на булевард „Цар Борис III”.

В двете сгради започват ремонти, финансирани от държавата, които ще удовлетворят нуждите на магистратите и служителите на органите на съдебната власт за изпълнение на функциите им.

31 години най-голямата съдебна институция в страната живее „под наем”. Служителите, които работят тям, нееднократно се оплакваха от лошите условия на труд. Отговор на въпроса защо се е чакало досега премиерът даде по време на посещението си в старата сграда на районния съд:

Защото през годините така са го насадили, такива нарушения са правени, че всичко е в съда. И взаимно са се блокирали и не можем да го прехвърлим. Тук веднага в четвъртък – процедура. И това щом изтече процедурата, всичко останало започва да се прави, да се ремонтира. Между другото ще ремонтираме и направеното, защото са го крали”.

Във „военното НДК” ще бъдат настанени наказателните отдели на районния съд и районната прокуратура - повече от 600 души. С решение на Министерски съвет за реконструкция на сградата ще бъдат налети 10 млн. лв. от бюджета на Министерството на отбраната. Държавата ще отпусне допълнително и 4 млн. лв. на Столична община, за да да бъде изграден подземен паркинг, удобен за служителите.

Около 500 души от съставите от гражданските отделения на съда и прокуратурата ще влязат в сградата на ГУСВ на булевард „Цар Борис III”. Тя ще бъде безвъзмездно предоставена на правосъдното министерство, а от държавния бюджет ще бъдат осигурени 6,9 млн. лв. за ремонт.

В Министерството на правосъдието има достатъчно средства за ремонтите на двете сгради, коментира пред bTV председателят на Софийски градски съд Янева. Сегашната сграда на съда на булевард „Драган Цанков” остава във владение на правосъдието. Екип на bTV намери в сградата на съда само председателят на софийския градски съд Владимира Янева.

Тя сподели първите си впечатления, когато влязла в настоящата сграда: „Е, аз в тази сграда съм работила, така че си я знам сградата. Знам как съм тичала с тогата по етажите, защото асансьорът е метър на метър. Но, ако слезете долу архива да видите, то просто не е място за работа, камо ли за съхранение на дела – мирише на влага”.

През 1981 година, когато съдът се премества от Съдебната палата в сегашната сграда, е имало 56 съдебни състава с 24 хиляди дела годишно. В момента има 138 съдебни състава по щат с над 110 хиляди за 12 месеца.

Ако материалните условия не са нормални, което е една от предпоставките за правосъдието, за какво става въпрос? Ние няма как, нямаме възможност да увеличим щата с един съдия или с един деловодител още, защото просто няма къде да го сложим”, заяви изпълняващият длъжността председател на Софийския районен съд Методи Лалов.