Аварийно-спасителните екипи на Столичната община, заедно с 15 мобилизирани от отряда доброволци, както и с помощта на затворници, днес участват в ликвидирането на щетите от вчерашната буря, съобщи пред bTV Radio Красимир Димитров – директор на дирекция „Обществен ред и сигурност“ в Столичната община. Още вчера бяха мобилизирани над 20 екипа и повече от 80 пожарникари. Веднага след бедствието е започнала работата по отпушването на пътни артерии, които са били наводнени заради затлачени с повалени от бурята клони и листа отводнителни шахти. Над 700 сигнала са постъпили в Столичната община – за прекършени дървета, счупени клони, паднали стъкла и други предмети, наводнени участъци, съобщи още Красимир Димитров. След спешните действия по отводняването и освобождаването на пътищата вчера, днес се пристъпва към рязане и премахване на паднали дървета и клони, опасно надвиснали ламарини, повредени съоръжения на детски площадки, отстраняват се щети по спирки и будки, като най-големи са пораженията в районите Люлин и Младост. Пред bTV Radio Красимир Димитров оцени като много важни мерките за превенция и снабдяване с необходимата техника. Той посочи, че за бързото нормализиране на ситуацията е от ключово знанчение създадената от кмета адекватна структура на действие на всички ангажирани институции – отдели на Столичната община, екипи на фирмите за почистване, за снабдяване с ток и вода.

Във връзка с създалата се извънредна метеорологична обстановка на територията на Столичната община, Столичният инспекторат съвместно с фирмите, изпълнители за дейност „Чистота“, започнаха допълнително почистване на улици, площади и места за обществено ползване, почистване на решетките на дъждоприемните шахти, събиране и извозване на паднали клони, предмети и други. „Фирмите изпълняват своите задължения спрямо оперативните си планове, в които е разписано как се действа в такива ситуации. Мобилизирани са целият наличен персонал от хора и техника и се работи по график. Има повече работа за метене на листа и почистване от клони. Ще се работи интензивно до пълното им премахване. Ще се изтегли по-напред във времето графикът за миене на улиците, по които се движи обществения масов транспорт“, съобщи пред bTV Radio директорът на Столичния инспекторат инж. Веска Георгиева. Тя каза, че към момента са почистени листата и клоните от повечето от дъждоприемните шахти, като в рамките на днешния ден ще се направи график за системна проверка на тяхната проводимост – дали са чисти вертикалната и хоризонталната част. Инж. Веска Георгиева призова столичани, когато почистват шумата пред своите блокове, да ги струпват до съдовете за отпадъци, така че те да бъдат извозени до новотосъоръжение за компостиране и да бъдат превърнати в тор.

Кметът на един от най-тежко пострадалите от бурята райони – Люлин, Милко Младенов съобщи пред bTV Radio, че още вчера след края на бурята са сформирани работни групи, обходен е целият район, започнала е работа по почистването. „Най-пострадалите общински сгради са училища и детски градини – нарушени са топло и хидроизолации, счупени са прозорци, наводнени са помощенишя, които вече са отводнени, прекършени са дървета в дворовете“, съобщи кметът Милко Младенов. Той каза, че всички елементи от общинската инфраструктура са застраховани, заявени са съответните щети към застрахователите и предстои те да направят огледи и описи. Пред bTV Radio кметът на район Люлин изказа благодарност към активните граждани, които още от вчера със собствени средства и усилия почистват и помагат за премахването на щетите от бурята.

Интервютата на Светослав Николов с тримата събеседници можете да чуете в прикачения файл.