София сред най-бързо развиващите се градове в Европа. Изводът е на Фондация „Блумбърг” и Лондонският университет по икономика.

Новината, че София е един от най-бързо развиващите се градове, може да изглежда невероятна, но столицата дължи изкачването си в класацията на два фактора: ръста на БВП и ниската безработица.

„Да имаме тротоари без коли по тротоарите, без плочки фонтани, без зеещи шахти, да има велоалеи”, настоява още младият архитект Валери Гюров.

Инфраструктурата е един от най-големите проблеми, признават и от Столичната община. Спирането на порочната практика да се паркира върху тротоарите е само малка част от големия пъзел.

 

„Като цяло на София й липсват пешеходни зони и пространства, типичните малки улици, които са свободни от градско вижение. „Шишман”, когато се затвори за един ден, вижда се как се пълни с готини хора”, подчертава друг млад архитект Николай Митов.

„Те софиянци постоянно си споделят какво ги притеснява, не сме магьосници, но правим постоянни усилия в тази посока”, уверява главният архитект на София Петър Диков.

София и Братислава са сред най-силните градове по ръст на БВП на глава от населението за 10-годишен период. За София това е 6,9% за периода 2003-2013 г.

Валери Гюров настоява обаче всички големи проекти да се обсъждат. „Защо градът да инвестира в кръстовища на две нива, вместо да помисли за градския транспорт, а не да строи градски магистрали. Първо трябва да има визия”, настоява младият специалист.