София бе избрана за Европейска столица на спорта за 2018 година, съобщиха от пресцентъра на Столична община. Според оценителната комисия градът е започнал да развива спортни политики с добри съоръжения, програма и активности.

Градът е добър пример за спорт за всички, като инструмент за подобряване на здравословния начин на живот, интеграцията, образованието, които са едни от основните цели на инициативата. От сега нататък Вашият град е приет в семейство на ACES Europe, се казва още в писмото на pрезидента на организацията Джа Франческо Лупатели, изпратено до кмета Йорданка Фандъкова.

София и Марсилия бяха допуснати до финала на състезанието, а през миналата седмица Оценителната комисия посети българската столица, за да се запознае с условията и възможностите за спорт, както и с програмата за развитие на спорта в София.

Българската столица се включи в състезанието за 2017-а в последния момент и получи близък до резултата на Марсилия. Според Общите правила на организацията финалистите с близък резултат получават титлата в две последователни години.

Кандидатурата на София бе подкрепена и от Олимпийските и Световни шампиони на България.