Системата за видеонаблюдение на Столичната община през тази година ще обхване нови 103 обекта, съобщи днес кметът на София Йорданка Фандъкова. Днес тя и министърът на вътрешните работи Веселин Вучков подписаха Споразумение за общи действия за поддръжка, интеграция и развитие на системите за видеонаблюдение на територията на София, предаде БТА.

Вучков посочи, че регистрираната престъпност намалява с между 30 и 40 на сто в районите с камери. Той определи като първенец Столичната община в изграждането на Общинска полиция, която ще бъде разширена с допълнителни полицаи.

С подписаното днес споразумение ще стане възможно в рамките на няколко месеца всички функционалности на полицейската система за наблюдение на София да бъдат напълно възстановени, каза министърът.

Фандъкова обясни, че в системата за видеонаблюдение са включени 240 училища и детски градини, 19 дома за социални услуги, камери има в 21 от най-посещаваните паркове и обществени места. Общо над 390 обекта са включени в системата, информира тя.

По думите ѝ е важно изграждането на видеонаблюдение в подлезите и изнесените центрове за видеонаблюдение. От няколко дни е изграден и действа изнесен център на бул. „България”, който има задача да наблюдава подлезите на булеварда, чийто ремонт ще продължи през пролетта, отбеляза кметът.

Тя отбеляза, че предстои през тази година да се направи видеонаблюдение в още училища, детски градини, както и в парка на Военната академия. Ще се разшири видеонаблюдението в Борисовата градина, по подлезите на бул. „Цариградско шосе”, по бул. „Пенчо Славейков”.

През 2015 г. ще бъдат изградени локални системи за видеонаблюдение в районите „Банкя” и „Студентски”, които ще се наблюдават от полицейски звена, каза Йорданка Фандъкова.