Потребителите на столичната топлофикация са заплашени да останат без топла вода от юли, ако дружеството не се разплати с „Булгаргаз”. Изпълнителният директор на газовия гигант Димитър Гогов заяви, че подаването на синьо гориво ще спре заради натрупаната сметка от над 154 милиона лева с дата 27 юни. Отоплителното дружество вече е получило предупредително писмо за последващите действия, на което все още не е отговорило.

Той уточни, че преди началото на отоплителния сезон размерът на задължението на столичната топлофикация е бил 74 милиона лева, а всичко останало е натрупано след 1 октомври. И предложи друга алтернатива за подгряване на водата на абонатите – мазут.

„Държим размерът да бъде върнат поне както е бил към 1 октомври веднага. „Булгаргаз” не може да бъде институцията, която да отговаря за несъбираемостта на вземанията на „Топлофикация София” от нейните клиенти. „Булгаргаз” не може да си позволи отсрочка. Това са текущи задължения от датата на подписване на последното споразумение за разсрочване. Не е във възможностите на „Булгаргаз” това да го носи като тежест”, заяви Гогов.

Той обясни, че, ако топлофикацията не осигури на "Булгаргаз" необходимия паричен поток, дружеството не би могло да се разплати с доставчиците си за купуването на природен газ. По думите му загубите на компанията, която управлява, досега са 230 милиона лева, а за да се справи с тях, има нужда от свежите пари на своите длъжници. Сред тях се нареждат и топлофикациите в Плевен, Бургас и Враца, но засега те не попадат в графата „изключени”, тъй като дълговете им са в пъти по- малки - в порядъка на 6-7 милиони лева.

Гогов даде пример, който сработил в събирането на задължения. След като подаването на газ в бургаската топлофикация е било спряно, с ръководството на дружеството е бил изготвен график за разплащане на дължимите суми, който засега се спазва.

Газовото дружество алармира за още един фактор, който заплашва изпадането му в сериозни финансови затруднения – решението на ДКЕВР да увеличи цената на прирдония газ само с около 5% за сметка на поисканите 16% от 1 юли.

„При цената, която ДКЕВР предвижда за природния газ от 1 юли, "Булгаргаз" ще има негативен финансов резултат, но запълването с газ на хранилището зависи и от паричните потоци към дружеството - тоест от изплащането на задълженията от страна на топлофикациите”, уточни Гогов.