Столичната община започва да работи по проект на обща стойност 100 милиона евро за цялостна рехабилитация на пътната мрежа в столицата. Европейската инвестиционна банка е готова да предостави половината от тези средства, а другите 50 милиона ще дойдат от общинския бюджет. Това съобщи зам.-кметът по финанси Дончо Барбалов.

По думите му целта е през следващите 3-4 години да започне съществена промяна в състоянието на улиците в града. Под рехабилитация, според Барбалов, трябва да се разбира не само асфалтиране на пътните платна, а и ремонт на тротоари, улично осветление, пътни знаци и озеленяване. Освен рехабилитация на съществуващи улици, се предвижда и изграждането на нови, от ключово значение за трафика в София.

Заместникът на Йорданка Фандъкова разясни още, че предстои официално сделката да бъде обсъдена в Общинския съвет, като в нея се посочи списък на обектите за наложителен ремонт, сред които "Лъвов мост", бул. "Копенхаген" и други. В момента се прави икономически анализ и се пресмята възвращаемостта на инвестициите. Извършва се и технически анализ на пътищата в София.

От банката дават индикативно лихвено ниво - много близко до това, което биха дали въобще за България. Предвижда се фиксирана лихва за заема от около 3,6% за 25 години, включително и четири години гратисен период. Условията обаче са предварителни и ще бъдат уточнени в процеса на преговорите, отбеляза Барбалов.