За Росен Плевнелиев проектът София Тех Парк е с не по-малка важност за бъдещето на България, отколкото магистрала „Тракия”. Такова изказване направи държавният глава по време на днешното си посещение в района на 4-ти километър на Цариградско шосе, където ще се строи новият технологичен парк.

От мястото на бившите военни поделения Плевнелиев заяви, че проектът „трасира пътя на иновациите и създаването на първата в България иновационна екосистема”. Според президента технологичният парк ще бъде платформа за иновациите и предприемаческия дух, ще подпомогне създаването на нови малки и средни предприятия.

Плевнелиев, който беше придружен от военния министър Аню Ангелов и министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, посочи, че първата функция на София Тех Парк ще бъде да ускори иновациите в информационните и комуникационните технологии. Заедно с президента бяха главният архитект на столицата Петър Диков и Елица Панайотова, изпълнителен директор на компанията, която ще управлява проекта.

Терените в близост до Площада на авиацията в София са собственост на Министерството на отбраната. За тях то ще получи 5 млн. лева. Икономическият министър Делян Добрев каза, че площите струват много повече и благодари на министър Ангелов, че е поискал само толкова, колкото е необходимо за преместването на поделенията и архивите.

За изграждането на първия етап на проекта са отпуснати 50 млн. евро по Оперативна програма „Конкурентоспособност”. На този етап ще бъде изградена инфраструктурата и първите сгради на технологичния парк. На следващата фаза от реализацията на парка се планира да бъде създаден технологичен център и бизнес инкубатор.

След като разгледа терена, Росен Плевнелиев сподели пред журналисти колко е щастлив, че правителството ускорява София Тех Парк и благодари на военния министър, че предоставил „стратегическия парцел” за проекта.