София е единственият град, в който резултатът от референдума „за“ и „против“ е почти равен, съобщи пред bTV Radio социологът от агенция „Галъп“ Първан Симеонов. Колкото са по-малки населените места, толкова повече растат положителните отговори на допитването. С много малка преднина отговори „да“ преобладават в Стара Загора и Бургас, а масово в подкрепа на изграждането на нова ядрена мощност са гласували в областите

Плевен, Шумен, Търговище и Благоевград, в които електоратът традиционно гласува за БСП. По-високите възрастови групи показват по-сериозно предпочитание към отговор „да“. По-имотните слоеве и по-високите образователни категории са дали негативен вот, обобщи социологът Първан Симеонов.

„Едва ли избирателите се чувстват толкова знаещи в областта на ядрената енергетика. Основният мотивиращ фактор за гласуването на референдума бяха партийните привързаности. Освен чисто политическата ориентация, допитването начерта и други разделителни линии: „Белене“ или „Козлодуй“, „за“ и „против“ ядрената енергетика въобще, „за“ и „против“ премиера Бойко Борисов“, посочи социологът от агенция „Галъп“ Първан Симеонов в интервюто си по bTV Radio. Той подчерта, че при цялата си мобилизация БСП са изкарали пред урните толкова избиратели, колкoто ГЕРБ, който не извърши пределна мобилизация на електората си. „Макар това да е първата загуба на Бойко Борисов от началото на неговата политическа кариера насам, това е само символна загуба. Реалната загуба на избиратели в реални електорални нагласи е по-голяма за партиите, които искаха да получат положителен вот на референдума“, допълни социологът Първан Симеонов от агенция „Галъп“ в интервюто на Светослав Николов, което можете да чуете в приложения файл.