Нова оперна суперпродукция ще бъде поставена на голямата сцена на НДК на 10 декември – “Трубадур” от Верди с участието на оперните звезди Алиса Зиновиева, Марио Маланини, Даниела Дякова и Александър Крунев. Преди година софийската публика имаше възможността да се наслади и влюби в таланта на звездите от Миланската „Ла Скала“ в постановката “Тоска”, играна на сцената на Зала 1. Оказа се, че чувствата са взаимни и двамата знамените солисти с готовност приели поканата на организаторите от Монте Мюзик и Държавна опера Русе отново да се срещнат с родната публика в оперния шедьовър “Трубадур”.

Верди написва “Трубадур” след големия успех на “Риголето” по драмата на испанския писател-романтик Антонио Гарсия Гутиерес. Либретото е на Салваторе Камарано и Теофил Готие, а причудливата и екстравагантна история на Трубадур пренася зрителите в испанската романтика и страсти.  Верди композира произведението си само за 21 дни, но независимо от това критиката и публиката единодушно определят “Трубадур” като една от най- красивите, мелодични и въздействащи произведения в музикално отншение за всички времена.

По традиция Монте Мюзик и Държавна опера Русе залагат на силната селекция на солисти, перфектни хор и оркестър, красиви декори и професионално озвучаване, а диригентът Найден Тодоров се грижи огромната продукция да омагьоса публиката в Зала 1 на НДК. В “Трубадур” ще вземат участват над 150 изпълнители – солисти, хор и оркестър на Държавна опера Русе.

Марио Маланини, в ролята на Манрико,  е един от най-популярните италиански тенори, който пее на най-големите оперни сцени в света от Виена до Париж и от Лондон до Ню Йорк. Маланини е работил с най-добрите диригенти на нашето време  - Джузепе Патене, Джузепе Синополи, Рикардо Мути, Клаудио Абадо и др.  Сопраното Алиса Зиновиева прави изключително впечатление, когато през 2003 година се явява на конкурса в Миланската „Ла Скала“ за Академията към театъра за усъвършенстване на млади оперни певци. Тогава тя се представя с арията на Дездемона от операта „Отело” на Джузепе Верди. Рикардо Мути е в комисията и Маестрото пожелава тя да изпълни и арията на Тоска от едноименната опера на Пучини. Алиса е избрана от 700 кандидати с бал от 9.50 точки от 10 възможни. Младото сопрано счита себе си за благословена, че е имала шанса да се срещне на сцената с колоси като Пласидо Доминго, Рикардо Мути и още много други. На 29 ноември 2013 Алиса Зиновиева и Марио Маланини спечелиха сърцата на българската публика с изпълненията си в “Тоска” на сцената на Зала 1 на НДК. На 10 декември в “Трубадур” Зиновиева ще гостува в ролята на Леонора.

Впечатленията на софийската публика от баритона Александър Крунев са съвсем пресни, след брилянтото му превъплащение в образа на Риголето от едноименната опера в Зала на НДК в края на октомври тази година. В “Трубадур” Крунев ще играе Граф Ди Луна.  В ролята на Азучена ще видим българското мецосопрано Даниела Дякова - чест гост в големи оперни спектали в България и Европа заради огромния си вокален и артистичен талант.

Оперната постановка “Трубадур” е част от програмата на престижния Новогодишен музикален фестивал на НДК, а билети за нея вече се продават в Билетния център на НДК, мрежите на Ивентим и Тикетпортал. Цените са от 20 до 60 лв.