За първи път България бе домакин на събитие на The European Pirates Summit - една от водещите и престижни конференции на стартъп общността в Европа.

Специални гости на Pirates on Shore: The Balkans на 29 юли бяха Ситар Тели от Connect Ventures и Джеймс Уайз от Balderton Capital - и двамата с дългогодишен опит в областта на предприемачеството, високите технологии, инвестиционни проекти и рисково финансиране, както и Мануел Коелман - член на Борда на European Pirates Summit.

Мануел Коелман разказа за зараждането да “пиратското движение” сред европейските основатели на компании, за последователността и заряда, с който се става предприемач. "На European Pirates Summit селектираме и събираме истинските предприемачи, а не просто мениджъри на компании”, сподели Коелман.

Според Ситар Тели няма универсална успешна формула, която да следваш по пътя към успеха. Младите предприемачи трябва да са готови да учат бързо и да действат бързо. Да не се страхуват от грешките, важно е да ги съзнават и да сменят навреме посоката. Да търсят менторство и да са на сто процента отдадени на стътртъпа си и на идеята зад него. “Като инвеститори сме виждали много предприемачи, които се опитват да станат такива след получаване на финансиране, за нас е важно да разпознаем истинските предприемачи от самото начало”.

Джеймз Уайз подчерта, че Балканите стават все по-интересен и атрактивен регион по отношение на инвестиционните интереси, които привлича. "Гледаме на Балканите като на място, от което могат да излязат силни и успешни истории за предприемачи, особено в сферата на високите технологии”, подчерта господин Уайз. Като полезен опит, той сподели, че един основател на компания трябва да излъчва увереност, вяра и отдаденост на идеята, когато комуникира с инвеститори.

В края на вечерта на специално организираното състезание, шест, предварително селектирани стъртъп компании, представиха идеите си, за да спечелят наградата на организаторите – участие в голямата пиратска конференция в Кьолн през август.

Двете големи награди грабнаха Imagga и Storpool, компании от портфолиото на LAUNCHub – организатори на Pirates on Shore: The Balkans.