Специални стипендии за обучение по оперно пеене в Италия при Райна Кабаиванска ще имат шанса да получат най-добрите български изпълнители от XIV-я Международен майсторски клас на Райна Кабаиванска в Нов български университет. Четирима от партньорите на фонд “Райна Кабаиванска” на НБУ – фондация “Америка за България”, Фантастико, Банка ДСК и Столична община, са изявили желание спонсорските средства, с които участват в каузата на великата оперна прима – да развива млади оперни таланти, да бъдат използвани за присъждане на стипендии на изпълнители от България. Стипендиите за обучение от фонд “Райна Кабаиванска” са разпределени в следните категории:

  1. Стипендия за обучение при Райна Кабаиванска в Музикалната академия “Веки-Тонели”, Модена за една година - 12 000 евро
  2. Стипендия за обучение при Райна Кабаиванска в Академия “Киджана”, Сиена за един месец - 2 500 евро

Така българските участници в майсторския клас ще имат възможност да кандидатстват за 5 едногодишни стипендии за обучение в Музикалната академия “Веки-Тонели”, Модена и 5 едномесечни стипендии за обучение в Академия “Киджана”, Сиена.

Освен стипендии за обучение в Италия, Фонд “Райна Кабаиванска” на НБУ присъжда и стипендии за обучение в България.

XIV-ят Международен майсторски клас на Райна Кабаиванска е част от събитията, включени в програмата “София – кандидат за Европейска столица на културата”. Тази година за първи път ще бъде присъдена стипендия от Столична община като се предвижда инициативата в подкрепа на младите български оперни изпълнители да продължи и през следващите години. Български изпълнител ще бъде и носителят на специалната стипендия, която Банка ДСК учредява като знак в подкрепа на дейността на Райна Кабаиванска и нейния принос за съвременното оперно изкуство. Стипендии и за български, и за чуждестранни изпълнители в майсторския клас от години отпуска и верига супермаркети „Фантастико“, позната с отношението си българското изкуство. Стипендиите, които се връчват от фонда на Райна Кабиванска в Нов български университет, покриват или едногодишно обучение по оперно пеене в Музикалната академия “Веки-Тонели” в Модена, Италия лично при Райна Кабаиванска, или едномесечно обучение в Академия Киджана в Сиена, Италия, в майсторския клас на Райна Кабаиванска. Изцяло за български изпълнители са предназначени и стипендиите, които отпуска вече шеста поредна година - фондация “Америка за България”. Благодарение на подкрепата, която получава майсторският клас от фондация “Америка за България” и „Фантастико“ – бяха реализирани и оперните спектакли – “Бохеми” на Пучини и “Вертер” на Масне, със специалното участие на студенти от школата на Кабаиванска.

За участие в майсторския клас могат да кандидатстват изпълнители до 32-годишна възраст, с музикално образование. Срокът за кандидатстване в майсторския клас е до 5 септември, прослушването на кандидатите ще бъде на 10 септември, а обучението ще продължи от 11 до 27 септември. На 28 септември най-добрите изпълнители от майсторския клас ще се представят с галаконцерт със специалното участие на Райна Кабаиванска в Софийската опера и балет, под диригентството на маестро Найден Тодоров. Тази година изпълнителите от майсторския клас ще представят и още един концерт – на 29 септември на сцената на Античния театър в Пловдив в рамките на V-тия Международен фестивал "Дни на музиката в Балабановата къща".

През годините, работейки в своите майсторски класове в Академия „Киджана“, Сиена, Италия, в Музикалната академия „Веки-Тонели“ в Модена, Италия и в Нов български университет, Райна Кабаиванска подготви за оперните сцени едни от най-големите нови оперни изпълнители, чието присъствие се забелязва в цял свят.

Българската публика ще има възможност да види най-големите изпълнители от школата на Райна Кабаиванска, които ще пеят, заедно с примата, в Юбилейния благотворителен галаконцерт “Райна Кабаиванска представя звездите на операта” – на 18 декември 2014 г. в зала 1 на НДК. Билетите за грандиозното събитие вече се разпространяват в мрежата на Еventim и на касите на НДК.

Подробна информация за майсторския клас и за другите събития от Юбилейната година на Райна Кабаиванска се публикува на Официалния уебсайт на Райна Кабаиванска - www.rainakabaivanska.net, от който кандидатите могат да се регистрират онлайн.

За информация:

Веселина Василева, Нов български университет, тел. 028110125; 0887770887; vvassileva@nbu.bg, http://www.rainakabaivanska.net