Заедно да се погрижим за своя град – чрез фейсбук групата „За Илинден“ група ентусиасти увличат своите съкварталци в почистването и облагодоряването на квартала. В зелената площ те са разкрили затрупаните с пръст алеи, почистили са и района около пресъхнала чешма – предстои от нея отново да потече вода, възстановена е и детска площадка, подготвен за засаждане е голям терен – бъдеща цветна градина. Всичко това – придружено от акции за почистване на квартала. И за да имаме повече време да изграждаме, да общуваме и да се радваме на чиста среда, мотото на акциите е „Не хвърляй зад гърба ни“. „Успяхме да приобщим много хора и да възпитаме това, че когато те не хвърлят, няма да е мръсно. Наистина имаме много последователи. Не вярвахме, че толкова хора ще се вслушат в нашата молба да пазят чисто.“ – казва един от членовете на групата – Виктор Петров, в интервю по bTV Radio.

Тази неделя приобщените към каузата „За Илинден“ ще монтират пейки и изрисувани от малчугани кошчета за отпадъци. Със своите рисунки ще направят по-пъстър парка отрасващите без родителски грижи в дом „П. Р. Славейков“ деца, на които своята любов към живота дават доброволците от фондация „Дечица“. Съпричастността в грижа за нашата среда е процес на осъзнаването на самите нас като личности и като част от една общност. „В тази енергия има много усмивки и много добри резултати. Така насърчаваме хората да общуваме един с друг с добро.“ – казва Виктор Петров. И изрежда още неща, които ще ни съберат в неделя – на подготвен терен от 100 квадратни метра ще се появи цветна градина, а междувременно всички ще обсъдят проектите си за пясъчник за децата и района около него. Част от времето неизбежно ще мине в събирането на отпадъци от улиците и градинките.

„При нас се получи, защото се събрахме правилните хора, които да разкажем на квартала за това нещо. Аз съм очарован от мястото, където живея, и ме боли колко е мръсно. Няколко човека започнахме да събираме боклуците и да ги хвърляме – и така да даваме пример на хората. После хората сами започнваха да ни търсят.“ – разказва за начина, по който се изгражда тази общност Виктор Петров от „За Илинден“.

Интервюто на Светослав Николов с него можете да чуете в прикачения файл.