2 милиона лева ще инвестира Столичната община през тази година за ремонт на 250 000 кв. метра тротоари в цяла София, съобщи днес пред журналисти заместник-кметът по транспорта Любомир Христов.

Той уточни, че само в участъка между "Драган Цанков" и ул. "Ген. Гурко" са предвидени 42 места за паркиране, като все още не е решено дали те ще бъдат включени в зоните за платено паркиране. Заместник-кметът посочи, че целта на ремонта е да се осигури нормален пешеходен достъп за хората.

През април ще започнат масирани ремонти по второстепенните софийски улици. В момента се изгражда нова канализация и водопровод на ул. "Цар Иван Асен II", а след това предстои цялостна реконструкция на улицата с ремонт на тротоари и ново осветление.

Христов каза, че преди десетина дни е започнало строителството на велотрасето от бул. "Гоце Делчев" по протежението на бул. "България", което ще осигури връзка на велоалеята на "Гоце Делчев и "Цар Борис III" с тази на "Евлоги и Христо Георгиеви" и Южния парк.

Планът на общината е в следващите 3 години да бъдат изградени 100 км велотрасета, като засега са направени 35 км, каза заместник-кметът по транспорта.