Столичната община търси кой да управялва „Топлофикация”-София. Дружеството е на ръба на фалита и вероятно ще бъде дадено на концесия.

Общината в София най-накрая призна, че няма вариант да намери 1 млрд. лв., с които да се покрият дълговете на столичното парно и да се направят инвестиции.

Дружеството има половин милиард дълг, 400 000 клиенти и цени, които се определят от държавния регулатор.

За да се запазят интересите на клиентите, общината има и конкретни условия към потенциалния концесионер. Столичният общински съвет и кметът трябва да възложат на консултанта да изготви необходимите анализи за отдаване на дружеството на концесия.
 
„Концесия стана мръсна дума - точно това плаши хората. Тук става въпрос какви условия ще сложиш в концесионния договор и да не стигаме до концесията на „Софийска вода” - концесията се изпълнява, но не в интерес на гражданите”, коментира пред bTV зам.-председателят на СОС Панайот Бончев.

Едно от условията на общината е да не се увеличава цената на услугата. „Да плати задълженията, да направи нужните инвестиции, да предостави по-добра услуга на крайните потребители и да покрие задълженията. След изискванията стана ясно, че консултантът предлага концесия, защото е най-дългосрочна”, посочи друг зам.-председател на СОС - Николай Стойнев.

„Топлофикация”-София има над 400 000 клиенти, почти половината от тях обаче дължат повече от шест сметки за парно. „Ние винаги сме обвинявали дружеството, че не си събира навреме парите от всички клиенти, от което страдат коректните”, обясни Богомил Николов от „Активни потребители”.

Клиентите на „Топлофикация”-София не посрещнаха оптимистично новината за даването на дружеството на концесия. В касите ги чакаха с по-високи сметки за февруари от мартенските, въпреки че месецът е по-къс. „Като имам предвид концесията за студената вода, не вярвам, че ще стане по-добре”, коментираха клиенти.

Според общината приватизацията отпада като вариант, защото новият собственик на услугата няма да може да бъде контролиран.

Анализите на консултаните ще са готови след три-четири месеца. Едва тогава общината ще реши дали избира варианта концесия. Конкурсите за избор на концесионер също ще се проточат, така че най-вероятно и следващия отоплителен сезон ще плащаме на същия собственик.