Връщат патентния данък за таксиметровите шофьори. Това заявиха за bTV от Столичната община. Данъкът ще се заплаща веднъж годишно и ще бъде обвързан с получаване от общината на разрешително за таксиметров превоз.

„Със сигурност имаме гарантирано, дори минимално плащане на данъците от тази дейност, което всъщност е и функционалността на един такъв патентен данък. Един допълнителен контрол по отношение на това кой всъщност е данъчно задълженото лице и кой носи отговорността за хората, които се намират зад волана”, обясни Любомир Христов, заместник кмет по транспорта Столична община.

За последните 6 месеца Автомобилна администрация е хванала над 40 шофьори без свидетелство за управление на такси. Емил Игнатов е собственик на голяма таксиметрова компания. Сключил е договори с над 1000 шофьори за преотдаване на търговската марка на фирмата си или така

„Лично в нашата компания мога да се похваля, че познавам хората и 95 процента ме познават и мен”, категоричен е Игнатов. Франчайз договорът задължава таксиметровите шофьори да се регистрират като еднолични търговци. Така близо 80 на сто от таксиметровите водачи в София са без трудови договори, твърдят от общинския съвет.

„Много малко са реално фирмите, които в момента осигуряват своите таксиметрови шофьори и имат ясна представа за техните доходи. В повечето случаи те не се интересуват от това, само сключват един договор, с който им се заплаща съответната цена да ползват тяхното такси. Оттук нататък какво прави шофьорът с това такси, фирмата не се интересува”, поясни Вили Лилков, зам. председател на комисията по транспорта към СОС.

Във фирмата на Игнатов има мобилни групи, чиято цел е да контролират таксиметровите шофьори. „Те следят за това дали обявените в офиса шофьори отговарят и упражняват дейността от наше име. Следят за редовността на документите. При съмнения изпробват шофьора за алкохол”, разказа бизнесменът.

В таксиметровите компании не се проверява дали кандидатът за шофьор е бил осъждан.