Столична община започна изготвянето на карта, в която ще бъдат описани всички незаконни гета. Крайната цел на проекта е премахването на катуните в София. Картата трябва да е готова до есента.

Идеята е на столичния кмет Йорданка Фандъкова. Съвместни екипи на общината, Министерство на здравеопазването, Министерство на образованието, Агенцията за закрила на детето и Агенцията за социално подпомагане обикалят ромските катуни . Екипите вече са обходили Орландовци, в момента са в район Възраждане, следва район Подуяне.

Информацията в картата ще бъде за броя на хората, състоянието на постройките, за това дали те са законни, или не, с каква адресна регистрация живеят ромите на конкретното място.

След като данните са готови, ще бъде решено кои от жителите на гетата имат право на общинско жилище. Тези пък, които изобщо нямат адресна регистрация в София, ще бъдат върнати в родните си места.

Столичната община проверява и собствеността на терените, превърнати в малки ромски квартали. По последни данни броят им е под 20 . Освен това от кметството се надяват да дадат и пример на останалите градове, които да последват идеята на София.