Столичната община откри първата и единствена в страната програма за финансово подпомагане на двойки с репродуктивни проблеми, които се нуждаят от ин витро процедура с донорски яйцеклетки. Така местната управа надгражда финансирането, предоставяно от Центъра за асистирана репродукция към Министерството на здравеопазването. Сумата, която се отпуска на кандидатите, е достатъчна за целия процес на процедури и изследвания до раждането на детето. Всяка година ще бъдат подпомагани всички желаещи до изчерпване на гласувания за програмата бюджет.

 

 

В добавка към помощта от Центъра за асистирана репродукция, Столичната община подпомага хората, на които им се налага ин витро процедура с донорски яйцеклетки. „Общините на местно ниво имаме възможността да допълним с каквото намерим за добре финансирането, предоставено от държавата. Стремим се да намерим начин да помогнем на хората с голяма нужда и с желание да имат свои деца, които вече са срещнали достатъчно трудности в своя живот. Затова в София стартирахме първата и единствена засега в страната програма за подпомагане на семействата и двойките, които се нуждаят от ин витро с донорски яйцеклетки. Имаме амбицията да дадем модел, по който тези хора също да могат да получат финансова подкрепа от публичен източник. Нашата програма е амбициозна във всяко едно отношение.“ – каза пред bTV Radio инициаторът Силвия Христова (ГЕРБ) – член на програмния съвет на „Общинска програма Ин витро“ и на постоянната комисия по здравеопазване и социална политика към Столичния общински съвет.

 

 

Максималната стойност на финансиране на семейство или двойка по „Общинска програма Ин витро“ е в размер на до 2560 лева. „Сумата е достатъчна за процедурата и другите дейности като ехографски прегледи, хормонални изследвания, вътрематочен трансфер на ембриони и др. Предвидили сме в случаите на бременност, които очакваме с голямо нетърпение, да финансираме и изследването на плода, което да може да се извърши в една от двете специализирани в това общински лечебници – Първа и Втора акушеро-гинекологични болници за активно лечение „Св. София“ и „Шейново“.

 

 

Достатъчно условие кандидатите да получат помощ, е те да отговарят на необходимите изисквания. Бюджетът на програмата се определя всяка година от Столичния общински съвет, като тя ще предоставя финансиране до изчерпване на годишния ресурс. Нужно е семейството или двойката да имат доказана необходимост от лечение на безплодие с ин витро процедура с донорски яйцеклетки, двамата членове да са с постоянен и настоящ адрес на територията на Столичната община поне от последните 3 години, жената да е на възраст до 50 години, двамата с партньора да са с непрекъснати здравноосигурителни права, да не са поставени под запрещение и да нямат задължения към държавата и общината. Те подготвят нужните документи, удостоверяващи всичко това, и ги подават в запечатан плик заедно със заявление по образец, което е достъпно на сайта на Столичната община: sofia.bg . Вече месец информацията за стартирането на програмата е на първа страница в раздела „Новини“, за да могат максимално много хора да се запознаят с тази възможност.

 

 

„Молбите се разглеждат от Програмния съвет, в който влизат най-добрите специалисти в областта, представители на авторитетни неправителствени организации за подкрепа на хора с репродуктивни проблеми, директорът на Центъра за асистирана репродукция към Министерството на здравеопазването, директорът на Агенцията по трансплантация. Целта е всичко да е максимално прозрачно и огледано от всички страни, когато вземаме решение в Програмния съвет.“ – обясни Силвия Христова в интервюто в предаването „За София“.

 

 

Ако Програмният съвет установи непълнота в документите, подателите имат едномесечен срок, за да набавят необходимото. Получили одобрение, те избират лечебното заведение, в което да извършат процедурата. До момента със Столичната община договор по програмата са сключили осем лечебници, на последното заседание на Програмния съвет са одобрени още две и е открита възможността да се включат и други.

 

 

Пред bTV Radio Силвия Христова коментира и излезлите тази седмица обобщени данни, че през последните четири години Столичната община е вложила над 10 милиона лева в модернизацията на общински болници. „Много се радваме, когато влагаме средства във висококачествена апаратура, последна дума на технологията. Така успяваме да подпомогнем общинското здравеопазване и даваме достъп на гражданите до качествени медицински услуги.“. От вложените в софийското здравеопазване средства 5 000 000 лв. са собствени средства на общината, а 5 600 000 лв. са от европейски източници. Данните бяха съобщени при представянето на изпълнения от Първа АГБАЛ „Св. София“ европейски проект за обновяване на операционния блок и въвеждането на нов модел на работа на лекарите, които вече разполагат с електронни досиета на пациентите.