Отсечените коледни дръвчета, които ни радваха в домовете по празниците, могат да продължат да дават добро – при малко усилие от наша страна и с помощ от общинската администрация на София. Достатъчно е да ги оставим до контейнерите за битови отпадъци, а след това те ще бъдат извозени до инсталацията за биологично третиране на биоотпадъци в Хан Богров. Там дръвчетата се преработват до компост – биотор, с който се подхранват растенията в градските градини и паркове.

За да не се струпват отпадъци в кварталите, добре е да изнесете елхичките до контейнерите в деня преди извозването на едрогабаритни отпадъци от Вашия район. За графика можете да се информирате на сайтовете на Столичната община http://sofia.bg/ и на Столичния инспекторат http://inspectorat-so.org/. Живеещите в районите „Витоша“ и „Овча купел“ могат да използват изградените там площадки за едрогабаритни отпадъци – на пл. „Виктория“ в кв. Симеоново, на „Беловодски път“ при старото обръщало на автобус №63 в кв. Бояна и на ул. „Равнище“ (до моста на Домуз дере) в Горна баня. „Все повече гражданите се интересуват и спазват разпоредбите“, коментира в предаването „За София“ по bTV Radio инж. Станка Милкова – главен инспектор в Столичния инспекторат. Тя предупреди да не допускаме грешката да изхвърляме елхите в контейнерите за битови отпадъци. Интервюто на Светослав Николов можете да чуете в прикачения файл.

С компост, получен от преработването на коледните елхи, тази година вече е наторена градинката пред Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“.