След неколкократно отлагане Столичният общински съвет прие програмата за овладяване на популацията от бездомни кучета. Тя беше подкрепена от ГЕРБ и "Атака", а против нея гласуваха съветниците от БСП, "Синята коалиция", НДСВ и ВМРО-БНД. Гласуването беше предшествано от едночасова дискусия.

Кметът Йорданка Фандъкова посочи, че предложеният от общината документ се основава на действащото законодателство.

При обсъжданията е включено и разширяване на обхвата на кастрациите на бездомни кучета и от частните ветеринари, като ще се предоставят само материалите.

"Кучетата могат да бъдат или бездомни, или домашни. Не може да има осиновено куче, което се отглежда навън. Такова животно просто няма", заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова. Тя ще продължава да настоява за отпадането на "надзорническата функция" от закона.

Според кмета не е необходимо да има ограничения за осиновяването на животните, стига да се спазват изискуемите площи при осиновяване.

"Аз нося отговорност за времето, в което аз съм кмет, но въпросът с кучетата съществува от 20 години и е трудно решим. Проблемът е изключително сериозен, изисква много работа и воля за справяне, а не политизиране. Не мога да допусна да се политизира този въпрос", коментира столичният кмет.

Фандъкова е убедена, че е реално заложеното в програмата до 2016 година популацията на безстопанствените кучета да намалее с 95%. Тя е издала заповед да има много строг контрол при осиновяването от приюти и последващ контрол за изпълнението на ангажиментите.

"Няма да чакам промени в каквото и да е било. Кучетата са на улицата от 20 години и докато има и едно бездомно куче на улицата има риск от ухапване, въпросът е да се работи отговорно и интензивно за това все по-малко кучетата да има на улицата", каза още Фандъкова. Тя изтъкна и необходимостта от приемането на национална програма за справянето с този проблем.

Кметът каза още, че исканите промени в Наредба 41 на земеделското министерство са приети и по тях се работи, но не може да носи отговорност защо толкова късно е станало това. Кметът допълни, че продължава да настоява пред земеделското министерство за приемането на национална програма за овладяване на популацията. Екипите за залавяне, обработка и кастрация на бездомните кучета в София са шест и предстои увеличаването им на десет