Подновиха протестите срещу синята и зелената зона в София. Недоволството е срещу въведените рестрикции за паркиране върху собствениците на жилища в ценъра на града.

Протестиращите се организират от фейсбук групата "НЕ на ДАНЪК ПАРКИНГ". Според тях, общината изнася неверни данни за освободените паркоместа след въвеждането на синята и зелена зона. На фона на протестите срещу платеното паркиране от днес в София вече има и жълта зона. Тя обаче е безплатна!

Първата жълта зона в столицата е маркирана около националната кардиологична болница. Местата за паркиране в зоната са безплатни, но ако оставите автомобила си извън нея, няма да се разминете само с поставена скоба.

„Няма промяна на изискванията към водачите. Те трябва да спазват закона за движение и няма да бъдат санкционирани, но трябва да са паркирали на очертаните от нас места, заяви Румяна Милова, директор "Паркиране и мобилност" в Център за градска мобилност.

Жълтите знаци тук са поставени след молба на ръководството на болницата. Така от здравното заведение се надяват да въведат ред в спирането на колите, тъй като мястото не се регулира от синя или зелена зона.

„Достъпът на колите за спешна помощ понякога е изключително затруднен поради неправилно паркирали автомобили. Има обществени сгради, има места където паркирането трябва да е регулирано, за да може достъпът до дадената сграда да е максимално осигурен”, каза проф. Владимир Пилософ, директор на Национална кардиологична болница.

В жълтата зона има и обособени места за инвалиди. Засега единственият район с новите указателни табели е около кардиологичната болница. От Центъра за градска мобилност са в готовност за маркиране на още зони, след искане от и от други институции. Тепърва ще се наблюдава е ефектът от въведените нови правила.