На 18 май публиката на Европейския музикален фестивал ще се потопи в страстните ритми на аржентинското танго. На сцената в зала „България“ българският цигулар Светлин Русев отново ще излезе с ансамбъл „Тангисимо“ и уругвайския певец Хосе Луис Барето. 6 години след концерта си в София, те отново са заедно на столичната сцена.

„България винаги ме е очаровала. Обожавам София, но не защото е столица, а защото е изпълнена с много живот.“, споделя баритона Хосе Луис Барето. „В публиката ви има нещо латиноамериканско. Аз нямам никакви пречки да общувам с нея. Това са хора, които чувстват и усещат без да се налага да се замислят дълго време над тези емоции.“ добавя той в интервю на Георги Митов-ГеМи от Класик ФМ радио. Изпълнителят обещава: „На предстоящия концерт ще пея за всички силни усещания. Певецът трябва да усеща. Именно чувството е ключът към правилното изпълнение на тангото. Със сигурност ще има изненада и нека публиката се подготви за нея.“

Хосе Луис Барето произлиза от самото сърце на Рио де ла Плата. Той започва да пее танго на 9 години, като има изяви по радиото и телевизията в Монтевидео и Буенос Айрес. Неговата любов към песента и ранно разцъфтял талант го повеждат съвсем естествено към операта. Пътищата му с музикантите от „Тангисимо“ се пресичат в Европа, за да създадат този уникален ансамбъл. От това дълго пътуване се ражда танго, разказващо чрез меланхолията на бандонеона, извисяващите се пламенни акорди и провлачените ритми на предизвикателното пиано за надежда, насилие, любов и страст.

„Тангсимо” обединява виртуозни музиканти, потеглили на вълнуващо пътуване в търсене на нови хоризонти. Всеки един от тях има множество изяви в най-престижните зали в света. Под ръководството на Людовик Мишел (цигулар и китарист), те изграждат  ансамбъл със съвършен баланс и необикновено богат звук. Като акомпанира на нежния, чувствен и дълбоко проникващ глас на Хосе Луис Барето, „Тангисимо” интерпретира цялата магия на тангото в нейната най-изчерпателна форма като изразява съдбовната природа на една невъзможна любов и чувства подсилени от поезията на Рио де ла Плата.

Европейският музикален фестивал се организира от „Кантус Фирмус“ и Класик ФМ радио, със съдействието на Столичната община и Министерството на културата. По традиция патрон на фестивала е кмета на град София – г-жа Йорданка Фандъкова. Програмата на дванадесетото издание на Европейския музикален фестивал включва над 14 концерта в София, Пловдив и Варна. Билети за концертите от Европейския музикален фестивал в София могат да бъдат закупени от касата на „Кантус Фирмус“ във фоайето на зала „България“ и оналйн на www.ticketsbg.com. Билетите за концерта с ансамбъл „Тангисимо“ и цигуларя Светлин Русев са на цени от 10 до 35 лева.