В тазгодишното издание на Европейския музикален фестивал за първи път у нас ще гостува световноизвестният квартет „Казалс“ от Испания, обявен от списание „Strad“ за „Квартет на новото хилядолетие“. Събитието е на 8 април от 19:30 ч. в зала „България“.  За софийската публика музикантите ще изпълнят струнни квартети от Волфганг Амадеус Моцарт, Дьорд Лигети и Йоханес Брамс. Концертът се организира със съдействието на Испанското посолство и на Министерствата на културата и на външните работи на Испания. Европейският музикален фестивал, представен от музикална агенция „Кантус Фирмус“, е част от календара на културните събития на Столичната община за 2014 г. и се организира със съдействието на Столичната община и Министерството на културата в подкрепа на кандидатурата на София и Югозападен регион за Европейска столица на културата през 2019.

Квартет „Казалс“ е основан във Висшето училище за музика „Кралица София” (Escuela Superior de Música Reina Sofía) в Мадрид през 1997 година. Наречен е на известния испански виолончелист, диригент и хуманист Пабло Казалс. В състава участват Вера Мартинес Мехнер и Абел Томас, (цигулки), Джонатан Браун (виола) и Арнау Томас (виолончело), като двамата цигулари разменят ролите си на първа и втора цигулка, което е уникално явления за струнен квартет. Ансамбълът бързо печели одобрението на критиците и е отличен с много награди на международни конкурси, сред които първа награда от конкурса в Лондон през 2000 г. и първа награда от Международния конкурс за струнни квартети „Йоханес Брамс”, Хамбург, през 2002 г. Ансамбълът концертира на най-големите световни сцени като Карнеги хол, Уигмор хол, Берлинската филхармония, Музикферайн Виена и др. Само за последните три месеца, квартетът е изнесъл над 20 концерта в престижни концертни зали в Испания, Полша, Германия, Австрия, Франция, Италия и Люксембург.

Квартетът ще пристигне у нас на 8 април от Испания, където предишната вечер ще свири с друга звезда на испанската музикална сцена – легендарният китарист Пепе Ромеро (гостувал два пъти в България по покана на "Кантус Фирмус").

„Много обичаме да представяме различни епохи и различни стилове в един концерт, в нашите програми трябва да има разнообразие, контраст“ - споделя цигуларката Вера Мартинес Мехнер. „На концерта в София ще изпълним Струнен квартет №19 в до мажор „Дисонансите” от Моцарт и ще използваме барокови лъкове. Струнен квартет №1 „Метаморфози ноктюрни” на Лигети ще ви пренесе в един напълно различен, унгарски свят. Накрая, ще изпълним Струнен квартет №1 в до минор от Брамс.“ - допълва Мехнер.

Билети за концерта на квартет „Казалс“ могат да бъдат закупени от касата на „Кантус Фирмус“ във фоайето на зала „България“ и онлайн на www.ticketsbg.com.

За Квартет „Казалс“

Квартет „Казалс“ има  значителна дискография за фирмата Harmonia Mundi. До момента те са издали 9 компактдиска с много широк репертоар – от малко известни испански композитори като Ариага и Толдра, през виенските класици Моцарт  и Хайдн, романтиците Шуберт и Брамс, до  великите композитори на 20-ти век Барток, Куртаг и Лигети. "Собствен звуков печат" възкликва New York Times, описващ характерната за квартет „Казалс“ музикална изразност. Престижната награда от Borletti - Buitoni Trust в Лондон позволява на четиримата музиканти да се снабдят с майсторски лъкове от епохата на Барока и Класиката, които използват за изпълнение на музика от Пърсел до Шуберт и им позволяват да прецизират в детайли различните музикални стилове. В допълнение,  квартетът е силно повлиян от работата си с живи композитори, особено с Дьорд Куртаг и осъществява световните премиери на много творби от водещи испански композитори.

В знак на признание за състава, който има позицията на първия испански струнен квартет с международно значение, квартет „Казалс“ е удостоен с отличието Premio Nacional de Musica както и с Premi Ciutat, Барселона. Квартетът е придружавал Краля на Испания на дипломатически посещения при които е свирил на изключителна колекция от инструменти - декорирани „Страдивариус“ от Кралския дворец в Мадрид.

Записите на Квартет „Казалс“ често се излъчват по телевизия и радио в цяла Европа и Северна Америка. Съставът репетира във Висшето училище по музика на Каталуния в Барселона, където живеят и преподават музикантите от групата.

През 2013 квартет „Казалс“  отбеляза 15 годишнината от създаването си с концертен цикъл, в който изъплнява всичките 15 квартета на Франц Шуберт. Поредицата от концерти в L'Auditori, в Барселона, са записани за DVD, за висококачествения формат Blu Ray. Изданието ще бъде на пазара през 2015 година и ще бъде достъпно на дискове и за директно изтегляне от интернет.

Европейски музикален фестивал” е един от най-значимите музикални фестивали на столицата от последното десетилетие. Той се организира по традиция с официалното партньорство на Министерството на Културата на Р. България и Столичната община. През годините в него са участвали ярки имена от световните музикални сцени като Найджъл Кенеди, Миша Майски, Пинкас Цукерман, ансамбъл „Кремерата Балтика”, „Цукерман чембър плейърс”, Камерен оркестър „Концертгебау”, Васко Василев, Шломо Минц и др.