Младите хора разпространиха декларация, в която настояват властта да отговори на неудобни въпроси

Десетки студенти окупираха в сряда сутрин най-голямата зала в Софийския университет „Св. Климент Охридски” Аудитория 272 с призив за оставката на премиера Пламен Орешарски. Акцията бе конкретно насочена срещу председателя на Конституционния съд проф. Димитър Токушев, който е преподавател по право във висшето учебно заведение.

Действията на студентите, провокирани от решението на КС да не прекрати депутатските права на Делян Пеевски, прекъснаха лекцията на Токушев и той си тръгна.

Студентите дадоха заявка да държат залата денонощно окупирана. Едновременно с това ще организират различни дискусии, на които ще бъдат поканени и избрани преподаватели. Обсъждат се и варианти за активни действия извън сградата на СУ. Младежите изрично обявиха, че не желаят на действията им да бъде поставян политически етикет.

Очакваше се окупация да има и в сградата на Нов български университет, но тя беше осуетена. Десетина студенти изразиха намерение да блокират аудитория във ВУЗ-а, но ръководството ги спря с мотива, че занятията не трябва да бъдат прекъсвани.

По-рано в декларация групата, блокирала СУ и нарекла себе си „Ранобудните студенти”, написа: „Ние сме студенти, всеки със своите учебни и работни задължения. Имаме опасния навик да казваме, каквото мислим. Свикнали сме да обичаме истината, доблестта и да съдим според делата, а не според думите.

Живеем във фасадна демокрация, под лапите на политическия цинизъм и партийната недалновидност. Тънем в мизерия, апатия и бездушие. За 23 години три милиона българи напуснаха страната. Ние решихме да не бъдем следващите.

Търсим морална отговорност от своите преподаватели, начело с проф. Димитър Токушев, председател на Конституционния съд и преподавател в Юридическия факултет на Софийския университет - отговорност за връщането на олицетворението на българската олигархия Делян Пеевски като депутат в Народното събрание. Питаме се докога законите ще се тълкуват спрямо силните на деня и изразяваме възмущението си за взетото от съда решение.

Питаме - кой предложи Пеевски за председател на ДАНС? Търсим отговора, чрез който ще разберем кой управлява държавата. Наше разбиране е, че избирателят има право да получи какъвто поиска отговор от избраника”.

Малко преди 13.00 часа започна първата лекция на Георги Близнашки, който е професор по конституционно право и бивш депутат. Той се обърна към студентите с думите "В момента пишете поредната златна страница в историята на Софийския университет" и обяви, че е човешко да се греши, но когато греши КС - "имаме проблем".В "Туитър" бе открит канал, чрез който се събират предложения за гост лектори. Онлайн активно се обсъжда темата и се цитират участниците в дискусиите.

„Да окупираш една аудитория, макар и в справедлива кауза, и да лишиш колегите си от право да учат, не ми се струва, че е много морално”, коментира ректорът на СУ проф. Иван Илчев.

За bTV пък проф. Токушев разказа, че протестиращите не са негови студенти, нито пък са към Юридическия факултет. „Мисля, че в университета се преподава знание и аз там съм професор. Конституционният съд е колективен орган. Решението е взето колективно, аз не мога да си позволя да коментирам това колективно решение”, заяви той.

Димитър Токушев разказа, че е чул груби думи, а студентите му просто са искали да чуят лекцията му.