Четирима талантливи студенти от Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" ще вземат участие в тазгодишното издание на "Европейски музикален фестивал", организиран от "Кантус Фирмус" със съдействието на Министерството на културата и Столичната община. Младите изпълнители Фарадж Акбаров (кларинет), Александър Иванов (цигулка), Теодора Атанасова (виолончело) и Симеон Златков (пиано), които са нарекли своя ансамбъл "3/4" - (Три/четвърти), ще представят програма с творби от Менделсон, Стравински, Пипков и Пиацола на 20 май (вторник) от 19:30 ч. в камерна зала "България". Европейският музикален фестивал е част от календара на културните събития на Столичната община и на Министерството на културата за 2014 г. и се организира в подкрепа на кандидатурата на София и Югозападен регион за Европейска столица на културата 2019. Концертът се организира и с подкрепата на НМА "Проф. Панчо Владигеров".

Студентите от камерния ансамбъл "3/4" работят заедно от 2012 година под ръководството на изтъкнатия български цигулар проф. Ангел Станков. Името на ансамбъла идва от различните формации, в които работят младите музиканти - най-често като трио, а също така и като квартет. Всеки един от изпълнителите носи собствена индивидуалност и артистичност, но обичта към музиката и ентусиазмът им за работа ги сплотяват и ги правят едно цяло. Техният талант и трудолюбие вече са получили високи оценки от професионалистите. Ансамбълът е лауреат на Международния конкурс за изпълнение на немска и австрийска музика "М.A.G.I.C", Бургас, Международния конкурс за камерна музика "Ротари Клуб", Одрин и Международния конкурс "Музиката и земята", София. През 2014 г. младите музиканти изнасят концерт в Московската консерватория по повод 115-та годишнина от рождението на Панчо Владигеров. През м. април 2014 г. ансамбълът стана част от проекта на SBAC (Швейцарско-Българската асоциация за култура), осъществявайки световна концертна премиера на четири произведения от български и швейцарски композитори. През август тази година младите музиканти ще участват в Международната лятна академия ISA в Австрия, за която спечелиха стипендия.

За изявата си в Европейския музикален фестивал камерният ансамбъл "3/4" ще представи творби от различни епохи и стилове: клавирни триа от Ф. Менделсон - Бартолди и Любомир Пипков, камерната сюита "История на войника" от Игор Стравински и класическо танго с цикъла "Годишните времена" от Астор Пиацола.

Клавирното трио №1, оп. 49 на Менделсон е една от най-популярните му камерни композиции. След като чул за първи път творбата, големият немски композитор и музикален критик Роберт Шуман, определя Менделсон за "Моцарт на 19-ти век". Клавирното трио на Любомир Пипков, което също е част от програмата за концерта на 20 май, е написано през 1930 година, когато авторът е студент в Париж (Ecole Normale de Musique). Интересна част от програмата е също камерната сюита "История на войника" от Игор Стравински, направена от самия композитор за кларинет, цигулка и пиано през 1919 г., една година след премиерата на оригинала, създаден за по-голям състав и четец. Концертът на младите музиканти ще завърши със забележителния танго цикъл Estaciones Porteñas (Годишните времена на Буенос Айрес) от Астор Пиацола, написан между 1965 и 1970 година.

Билети за концерта на 20 май от програмата на Европейския музикален фестивал могат да бъдат закупени от касата на "Кантус Фирмус" във фоайето на зала "България" и онлайн на TicketsBG.

Допълнителна информация за изпълнителите:

Фарадж Акбаров (кларинет) започва да се занимава с музика от дете под ръководството на баща си, проф. Али Акбаров и учи 12 години в Музикалната консерватория в град Одрин в неговия клас. Завършва през 2009 г., a следващата година е приет в НМА "Проф. Панчо Владигеров" в София, в класа на доц. Борислав Йоцов. През 2010 г. участва в Международния музикален фестивал "Марино", където изпълнява Концерт за кларинет от В. А. Моцарт заедно с Руския камерен оркестър. През 2012 г. свири Концерт за кларинет от Копланд с Азербайджанския държавен камерен оркестър в залата на Филхармонията в Баку. Същата година се изявява като солист на Софийската филхармония в Концерт за кларинет и оркестър

№ 2 от Луи Шпор и участва във фестивала Beethovenfest в Бон, Германия, с камерен ансамбъл "Демократичен септет". През 2013 г. Фарадж Акбаров взе участие в "Европейския музикален фестивал" с ансамбъла Wind Art Quintet. През април 2014 г. Фарадж Акбаров стана победител в десетото юбилейно издание на Международния конкурс "Млади виртуози", организиран от НМУ "Л.Пипков" в София. Той получи и специалната награда на "Кантус Фирмус" за най-ярко представил се участник – концерт с Оркестъра на Класик ФМ радио.

Александър Иванов (цигулка) едва 5-годишен започва уроци с изтъкнатия цигулков педагог Петър Арнаудов. През 2000 г. е приет в НМУ "Л. Пипков" - София в неговия клас. От 2006 г. до сега продължава обучението си по цигулка при проф. Йосиф Радионов. Свирил е като солист с оркестрите "Симфониета" - София, Академичния симфоничен оркестър на НМА и Софийската филхармония. Има многобройни изяви с "Младежка филхармония - София" в България и Европа. Участва в различни камерни състави. Носител е на награди от редица национални и международни конкурси.

Теодора Атанасова (виолончело) започва да свири на виолончело на 9-годишна възраст, а две години по-късно е приета в НУМТИ "Добрин Петков", Пловдив, където учи в класа по виолончело на Юлия Марковска. През 2012 г. е приета с отличие в в НМА "Проф. Панчо Владигеров" в класа на проф. Анатоли Кръстев. Печелила е многобройни награди от национални и международни конкурси, както и Грамота от Министерството на културата за високи творчески постижения в две поредни години - през 2011 г. и през 2012 г. През 2011 г. солира на симфоничния оркестър към музикална асоциация "Orchestrani" в градовете Понте ди Пиаве и Одерцо, Италия, а също така е свирила два пъти като солист с оркестъра на Държавна опера, Пловдив през 2011 и 2012 г. През 2013 г. е солист на Академичния оркестър на НМА "Проф. Панчо Владигеров", на Камерния оркестър "Орфей", както и на Шуменската филхармония.

Симеон Златков (пиано) започва заниманията си с музика на 6-годишна възраст. През 2004 г. е приет в НМУ "Л. Пипков", а в НМА "Проф. П. Владигеров" негов преподавател е Борислава Танева. Изнася редица самостоятелни клавирни концерти и се развива активно в областта на камерната музика. Участва в майсторски класове по пиано на проф. В. Чучков и проф. М. Моллова. Стипендиант е на проекта "1000 стипендии", а благодарение на проект на SBAC (Swiss-Bulgarian Association for Culture), сe изявява като солист на оркестър "Симфониета" - Видин.

"Европейски музикален фестивал" е един от най-значимите музикални фестивали в столицата от последното десетилетие. Той се организира по традиция с официалното партньорство на Министерството на Културата на Р. България и Столичната община. През годините в него са участвали ярки имена от световните музикални сцени като Найджъл Кенеди, Миша Майски, Пинкас Цукерман, ансамбъл "Кремерата Балтика", "Цукерман чембър плейърс", Камерен оркестър "Концертгебау", Васко Василев, Шломо Минц и др.