Възможност да опознаем десетки култури – коледният благотворителен базар на Международния женски клуб в София на 7 декември в „Интер експо център” отново ще ни представи богатството на света. Чрез разпродажбата на традиционни изделия и продукти, с които отделните страни най-много се гордеят, ще бъдат набрани средства за различните социални каузи на организацията на съпругите на чужди дипломати и бизнесмени у нас. И тази година базарът ще бъде още по-празничен и цветен в своето специално, 20-о юбилейно издание. Събитието, което е под патронажа на президента Росен Плевнелиев, ще бъде открито в 10:30 ч. под красивия музикален съпровод на Софийския духов оркестър.

Благотворителният базар на Международния женски клуб в София се провежда с активното участие на международната и дипломатическата общност в България, благодарение на неуморния безвъзмезден труд на стотици доброволци от различни държави, както и на подкрепата на местния и чуждестранен бизнес. Той предоставя на посетителите различни продукти – храни, напитки, играчки, подаръци, сувенири, бижута, козметика, както и забавления от цял свят. Със събраните средства финансира проектите на благотворителната фондация към клуба – образователни програми, програми за извеждане от социалните домове и за интеграция, подкрепа на хора с увреждания, на жени и възрастни хора, както и на деца, лишени от родителска грижа.

През миналата година базарът беше посетен от повече от 8000 души, а събраните средства бяха в размер на над 312 000 лева. Щандовете бяха 64 – на тях се представиха 45 държави и 12 благотворителни организации. Тази година базарът отново ще представи цветовете, вкусовете и ароматите на държави от 5 континента, които, освен с националните си щандове, ще бъдат представени и в културната програма на събитието. Тя ще тече през целия ден на две сцени – във фоайето на „Интер експо център” и в Зала 4. По традиция във всяка зала ще ни посрещне по един детски кът, ще се провеждат работилници, ще има възможност за снимки с Дядо Коледа.

За втора поредна година, в партньорство с организацията за оползотворяване на отпадъци от опаковки „Екопак”, Благотворителният базар ще бъде и едно по-зелено място. В зали 3 и 4 на „Интер експо център” ще бъдат поставени контейнери за разделно изхвърляне на хартия, пластмаса и стъкло, а на всички щандове ще се предоставят цветни торби за събиране на различните видове отпадъци.

Партньор на 20-ия Благотворителен базар на Международния женски клуб е Столичната община.

Билетът за вход е на цена от 3 лв., а децата на възраст до 12 години посещават базара безплатно. Билети ще се продават на касата на „Интер експо център” в деня на базара, а предварително можете да ги закупите от касата на театър „София” на ъгъла на улиците „Славянска” и „Г. С. Раковски”, в културен център G 8 на ул. „Уилям Гладстон” №8 и в „Евро синема” на бул. „Александър Стамболийски” №17.

 В работилници до 17 ч. ще бъдат демонстрирани традиционната турска техника за рисуване върху вода „ебру” и индийски татуировски с къна. На индийския щанд ще бъдат представени гримове, свързани със сватбените церемонии и с боливудските филми. Ще се запознаем и с японското изкуство върху хартия „кирие”, както и с японската калиграфия.

С традициите на народите ще се срещнем с песни и танци – в програмата са български народни танци, представени от „Севдице”, ръченица, изпълнена от квартет „Сияние”, изкуството на формацията „Има – нема”, традиционни песни и танци от Индонезия, танцът тарантела от Южна Италия, руски и ирландски танци, турски народни танци, изпълнени от ансамбъл „Кърджали” при Народно читалище „Юмер Лютфи”, ориенталски танци, музикално изпълнение на испански език. Трупата „Балканци” ще съчетае в своите изпълнения фолклора на България и Гърция. Ще видим и виетнамски танц с ветрило. Вниманието на тинейджърите ще бъде привлечено от модерни танци, изкуството на балет „Меги денс” и кай поп изпълнения. За почитателите на класическото изкуство ще бъде балетът „Зле опазеното момиче" от Фредерик Аштън, представен от Андреа Ян Алмонасид.

Много музика на живо ще звучи на Благотворителния базар на Международния женски клуб – сред изпълнителите са празничните Brazz ViliDJ, Международния софийски женски хор, класическите Hypnotic, поп изпълнителите Преслава Пейчева и Ясен Велчев, „Лос Гемелос” (мексиканска музика).

Специално за децата – разказване на приказки, йога демонстрации, снимки с Дядо Коледа и с Пипи Дългото чорапче, участие в традиционната скандинавска игра „риболов под леда”, рисунки върху лице. А, който желае, ще може и да изпрати писмо до Белодбрадия старец.

Викторини и лотарии с награди ще бъдат предложени на щандовете на Филипините, Полша, Литва, Гърция, скандинавските страни.

Традиционни кулинарни изкушения ще ни очакват на щандовете на Белгия, Ирландия, Съединените щати, Италия, Гърция, Чехия и скандинавските страни. В програмата са предвидени сладкарска демонстрация, поднасяне на белгийска бира и на чешки гулаш по оригинална рецепта.

Снимка: авторът